Antalya'nın İbradı ilçesinin 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde yetişen siyah incirin hasat dönemi bu yıl 25 gün geç başladı. Ürünlü'de doğal yöntemlerle yetiştirilen Bursa siyahı incirde hem verim azaldı hem hasat gecikti. İncir hasadı eylül ayı sonuna kadar sürecek.
Yaklaşık 25 yıldır incir yetiştiren üreticiler, ilk kez bu kadar düşük verimle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
Ürünlü Mahallesi'nde yetiştirilen incirlerde bu yıl hem rekolte, hem de hasat zamanı farklılık gösterdi. 25 yıldır incir yetiştiren üreticilerden Mesut Şanlı, bu yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Normal şartlarda 15 ton ürün alınan incir bahçelerinden bu yıl sadece 3-4 ton civarında ürün elde edeceklerini anlatan Şanlı, bu sezon iklim şartları nedeniyle hem düşük verim aldıklarını hem de hasadın 25 gün geciktiğini dile getirdi.
İncir üreticisi Mesut Şanlı, 2025 Bursa siyah incir hasadına geçtiğimiz yıllara göre 25 gün geç başladıklarını, bu dramatik düşüşün en büyük sebebinin hava şartları, iklim değişiklikleri ve uzun süreli poyraz rüzgarları olduğunu dile getirdi. Şanlı, "Devamlı 25-26 gün poyraz esti. Koruklar hep döküldü. Askı da bu sene vurulamadı, koruklar kurudu. Geçen seneki meyvenin ancak dörtte birini alabildik" ifadelerini kullandı.
İbradı'da İncir Hasadı Gecikti, Verim Düştü
Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesi'nde yetişen Bursa siyahı incirinin hasadı bu yıl yaklaşık 25 gün gecikmeli başladı.
Şanlı, "Geçen yıl 11 Ağustos'ta başlayan incir hasadı bu yıl 7 Eylül'de, yani yaklaşık 25 gün gecikmeyle başladı. Meyveye de şaşırttı, insana da. Havalar dengesiz gidince incir de zamanında olmadı" dedi.
Ürünlü'de doğal üretim yaptıklarını anlatan Şanlı, "Ürünlü'deki incir bahçelerinde yalnızca hayvan gübresi kullanılıyor, kimyasal gübreye kesinlikle yer verilmiyor. Rakımı 800 metre olan bölgede yetişen Bursa siyahı incirleri, yüksek şeker oranı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Kalite olarak hiçbir sıkıntı yok, lezzet çok yüksek. Ama bu yıl verim azaldı" diye konuştu.
Yorumlar