Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'daki Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılış törenine katıldı. Konuşmasında, para politikasında bir rasyonelleşme sürecine gittiklerini belirten Şimşek, yeni dönemde en büyük önceliklerinin makro finansal istikrarın güçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Para politikasında rasyonelleşme adımları attıklarını ve maliye politikasında da Türkiye'nin bütçe dengelerini sürdürülebilir bir şekilde yönettiklerini ifade etti.

Bakan Şimşek, mali disiplini yeniden tesis ettiklerini ve para politikasında enflasyonu tek haneli seviyelere çekme çabası içinde olduklarını dile getirdi. Ayrıca, yapısal reformları destekleyecek bir program hazırlığında olduklarını belirterek, Eylül başında orta vadeli programı açıklayacaklarını ve bu programda yapısal reformların yol haritasını sunacaklarını söyledi.

Enflasyon politikasını Merkez Bankası ile paylaştıklarını ifade eden Bakan Şimşek, 2024 ve sonrasında para politikası, maliye politikası ve gelir politikasını bu çerçevede şekillendireceklerini belirtti. Enflasyonu tekrar tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarını kullanacaklarını vurguladı.

AW006127_05

ASAT'dan Konyaaltı bölgesine drenaj hattı ASAT'dan Konyaaltı bölgesine drenaj hattı

“Reeskont kredilerini şimdi günlük 5 katına çıkartma kararı aldık”
Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile Türkiye’nin büyüme yönünde ivme kazanabileceğini kaydetti. İhracatın artırılmasına yönelik ihracatçının finansmana erişim sorununu çözmek için reeskont kredilerini 5 katına çıkardıklarının altını çizen Şimşek, “Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 1923-2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman 1 puan daha yukarıdayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O büyüme potansiyelimizi, performansımızı artırdı. 1 puan diye geçiştirip durmayın, 100 yıllık bir perspektifle baktığınız zaman Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 puan 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla eğer biz fiyat istikrarını sağlayabilirsek, ki bu konuda kararlıyız, büyüme ivmemizi yukarıya çekebiliriz. Bu Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacaktır. Bizim en büyük önceliğimiz ihracat. İhracatı önceliklendirdiğimizi nereden anlayacaksınız? İhracat reeskont kredilerini biz şimdi günlük 5 katına çıkartma kararı aldık. Yani günlük 350 milyon lira civarında bir kaynak tahsis edilmişti, şimdi biz onu günlük 1.5 milyara çıkartma kararı aldık. Dolayısıyla ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceğiz" diye konuştu.