Geçen yıl ilki yapılan Hestourex fuarının, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve 5 bakanlığın girişimleriyle başladığını belirten Ahmet İstek, Emin Çakmak’a bu sürecin nasıl geliştiğini sordu. Çakmak: “Antalya olarak çok şanslıyız.  Sayın bakanımız önemli bir vizyonla bu işi üstlendi. Sayın bakanımızın hem dışişlerinde hem de turizmde Antalya’ya önemli katkıları oldu. Bizde 45 yakın alternatif turizm çeşitliliğini 150 ülkeye yaydık.” Dedi.
 

Alternatif Turizmi Unutmamak Lazım
 

Ahmet İstek’in sorularını içtenlikle yanıtlayan Çakmak: “ Sadece Deniz, Kum, Güneşe bağlı kalmamak lazım. Antalya kıyı şehri olarak bu konuda avantajlı. Ama farlı alternatif turizm çeşitliliğimizde var. Burada önceden yaşayan medeniyetler bize birçok eseri bırakmış durumda. Perge antik kenti Kaleiçi, daha adını sayamadığımız birçok alternatif çeşitliliğimiz var. Bunları öne çıkarmak gerekiyor.  Dedi.
Türkiye’de 45 yıldır Turizm yaptıklarının altını çizen Çakmak: “ Antalya, İstanbul, Muğla ve Kapadokya sadece bu illerde destinasyon var.  Türkiye’nin birçok ilinde fuar yapılıyor fakat bunlar hep genel konularda ve kısa dönem olarak yapılıyor” dedi. 
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Hestourex fuarının diğerlerinde farklı olduğunu dile getiren Çakmak: “ İlk defa Türkiye’de yapılan bir fuar 12 aya yayıldı ve birçok alanda yapıldı. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun engin vizyonuyla ilkini gerçekleştirdiğimiz Hestourex fuarı Türkiye ve Antalya’nın 45 yıllık eksikliğini giderdi ve yeni umutlar açtı” dedi.
Gece gündüz demeden çalıştıklarının vurgulayan Emin Çakmak: “150 ülkenden 4030 alım heyetini uçak biletini alma suretiyle Antalya’da 4 gün konaklama ihtiyaçlarını giderdik. 194 ülkeyi gezdim Hestourex’e benzer büyülükte organizasyon görmedim. Bunun sırrı Sayın Bakanımız Çavuşoğlu’nun dışişlerindeki mesaisinden sonra bizzat bil fiil olarak Hestourex için çalışmasıdır ve hükümetimizin sahiplenmesidir.” Dedi 

Cumhurbaşkanımızın Himayesinde

Geçene yıl başarılı bir fuar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çakmak: “ Bu yıl devletin en üst mertebesi bizi himayesine aldı. Bize moral verdi.  Açılışta Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Sayın Baknımızı Mevlüt Çavuşoğlunu aramızda görürüz inşallah.” dedi. Geçen yıl 150 ülkeden 4030 alım heyetinin ve 400’e yakın basın mensubunu getirdiklerini belirten Çakmak: “ Sayın Çavuşoğlu’nun belirttiği gibi, BM’ye kayıtlı 194 ülkeden 5000 alım heyeti ve 500’e yakında basın mensubunu Antalya’ya getirmek istiyoruz. Bu sayılar bizim için çok önemli. Özellikle basın mensuplarının, ülkelerine döndüklerinde hem ülkemiz hem de Antalya’nın ne kadar çok güvenli olduğunu göstermiş oluyor.” Diye konuştu.

12 yıldır Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi kurucu başkanlığı yaptığını belirten Çakmak: “ Çok ilginçtir ki 2005 sağlık turizmini konuşmaya başladığımızda bana ‘yapmayın önce kendi vatandaşımıza yardımcı olalım’ dediler. Bu konu ısrarcı olduğumu belirttim, dernekleştik. Niyetim safiydi samimizi ortaya koyduk. 144 ülkeden 765 bin yabancı hastayı, ülkemize getirip, burada sağlık sorunlarına derman olmuşuz.”  dedi