Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesi'nin iş birliğiyle düzenlenen festival, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünden başlayan kortej yürüyüşüyle başladı. Programa, Kaymakam Fatih Ürkmezer, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasi parti ilçe başkanları, oda, dernek, STK, kurum ve kuruluş müdürleri, engelli bireyler ve aileleri, özel eğitim kurumlarının öğrenci ve öğretmenleri ile vatandaşlar katıldı. Heyet, ellerinde bayrak ve pankartlarla eski belediye binası arkasındaki etkinlik alanına yürüdü. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
MÜDÜR YILMAZ'DAN ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNE TEŞEKKÜR
Programda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, kentteki eğitim olanakları hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Engelli bireylerimizin karşılaştıkları zorluklara dikkati çekmek için bu hafta, bir fırsattır. İlçemizde 6 adet engelli bireylere hizmet veren okulumuz var. Toplamda 288 özel eğitim öğrencimiz var. Ayrıca 46 farklı okulumuzda 72 özel eğitim sınıfı açtık ve 369 öğrenci bu sınıflarda eğitim görüyor. Toplamda 657 özel gereksinimli öğrencimiz var. 23 öğrencimiz de okula erişemiyor ve biz onlara evde eğitim hizmeti veriyoruz. Özel eğitim okullarında ve sınıflarında 259 öğretmenimiz görev yapıyor. Özel eğitim öğrencilerimizin tamamı evlerinden araç, şoför ve hostes eşliğinde alınıyor, yeme içme ihtiyaçları da devletimiz tarafından karşılanıyor. Özel eğitim meslek lisemizin de fiziki şartlarını iyileştirmek adına yeni bir binaya taşıyacağız. Meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Büyük bir özveriyle öğrencilerimiz için çalışıyorlar. Ayrıca engelsiz halk plajını burada hayata geçiren belediye başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
BAŞKAN ÖZÇELİK: HEDEFİMİZ ALANYA'MIZIN HER KÖŞESİNİ ENGELSİZ HALE GETİRMEKTİR
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, "Bu özel ve anlamlı haftada Alanya Belediyesi olarak, belki de ülkemizin en kapsamlı plajının açılışını gerçekleştiriyoruz. Galip Dere Engelsiz Halk Plajı'nı hizmete açmak, geçen yıl planladığımız bir projeydi ve bu projeyi hizmete sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu özel haftada burada olmamızın amacı yalnızca açılış değil. Asıl amacımız bu haftanın taşıdığı derin anlamı daha fazla kalbe ulaştırmak ve toplumsal farkındalığı yükseltmektir. Birlikte attığımız her adım, Alanya'da engelleri kaldırmak için ne kadar büyük bir iradeye sahip olduğumuzun göstergesidir. Bu plaj sadece bir sahil düzenlemesi değil, aynı zamanda bir vicdan projesidir. Burada engelli vatandaşlarımızın özgürce denize girip güneşlenmesini sağlayacağımız, emniyet içinde vakit geçirecekleri bir alan oluşturduk. Onlar için huzurlu bir yaşam alanı kurduk. Alanya'da yaşamak hakikaten bir ayrıcalık ama bu güzellikleri hep birlikte paylaştığımız da sokaklarımızı erişilebilir kıldığımızda bizler için çok daha daha güzel olacaktır. Erişilebilirlik bir lütuf değil en temel vatandaşlık hakkıdır, bu bizim yönetim anlayışımızdır. Bu plajda da özel duşlar, tuvaletler ve özel plaj sandalyelerine kadar her detayı düşündük, eksiksiz bir şekilde yaptık. Yaz ayları itibarıyla fiziksel engelli vatandaşlarımız için asansörlü araçlar hizmete girecek. Bu bizim için sadece bir başlangıç. Hedefimiz Alanya'mızın her köşesine engelsiz hale getirmektir. Alanya'nın her köşesinde vatandaşlarımızın eşit bir şekilde yaşayacağı sözünü vermiştik. Engelsiz bir Alanya hayalinin başlangıcı burası olacaktır. Engelli vatandaşlarımızla ilgili toplumsal bilincin artmasını temenni ediyoruz. Tüm özel kardeşlerime ve onların ailelerine şükranlarımı sunuyorum. Daha erişilebilir, daha güzel ve daha insani bir Alanya için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
KAYMAKAM ÜRKMEZER: TÜM KURUMLAR OLARAK ÇALIŞIYORUZ
Engelliler Haftası'nı kutlayan Kaymakam Fatih Ürkmezer, "Alanya'da engelleri kaldırmak için pek çok okulumuzda hizmet veriyoruz. Amacımız bütün engelli bireylerimizin haklarının korunmasını sağlayacak her türlü hizmeti vermek. Bu anlamda Alanya'daki tüm kurumlar olarak çalışıyoruz. 2013'te çıkan yönetmelikle bütün kamu binalarımızı engelli vatandaşlarımızın rahat erişmesi için düzenliyoruz. Yeni yapılan kaymakamlık binamız tamamen engelliler için uygun bir şekilde yapılıyor. Engelsiz plajımızın açılışını da bugün yapacağız. Buraya emek veren başta belediye başkanımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Bu alan böylece daha kullanışlı bir hale geldi ve tüm vatandaşlarımızın Alanya'nın güzelliğinden faydalanmasına imkan sağlayacak" ifadelerine yer verdi.
GÖSTERİLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Protokol konuşmalarının ardından engelli öğrenciler ve öğretmenleri tarafından hazırlanan gösteriler sergilendi. Dans ve halk oyunları ile başlayan gösteriler, Sakine Nesibe Zamanoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri ile diğer okulların öğrencileri tarafından hayata geçirilen 'Benimle Oynar Mısın Projesi' kapsamında hazırlanan dans ve müzik gösterisiyle devam etti. Down sendromlu öğrencilerin gerçekleştirdiği 'Artı 1 step' gösterisi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Festivalde, Alanya Belediyesi tarafından katılımcılara limonata ve patlamış mısır ikramı yapıldı.
ENGELSİZ HALK PLAJI HİZMETE AÇILDI
Festival programının ardından Alanya Belediyesi Engelsiz Halk Plajı'nın açılışı gerçekleştirildi. Galip Dere Plajı'nda kurulan özel alanın açılışı, protokol üyelerinin kurdele kesimiyle yapıldı. Protokol üyeleri ve katılımcılar, açılıştan sonra engelsiz halk plajını gezdi. Engelli bireylerin rahatça kullanacağı şekilde dizayn edilen plajda; cankurtaran hizmeti, özel duş ve tuvaletler, güneşlenmek için özel tasarım plaj sandalyeleri ve fiziksel engelli bireylerin sahilden denize ulaşması için kurulan platform yer aldı. Plaj, hem kentte yaşayan engelli bireylere hem de Alanya'ya tatile gelen yerli ve yabancı misafirlere hizmet verecek. Engelli vatandaşlar denize girerek, plajı ilk kez kullandı. Vatandaşlar, böyle bir imkanı sağladığı için Başkan Özçelik ve ekibine teşekkür etti.
ÖĞRENCİLERİN EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ PLAJDA SERGİLENDİ
Çevresel sürdürülebilirlik, sanat ve toplumsal kapsayıcılığı bir araya getiren, 'Yalos ile Sürdürülebilirlik Tasarımları' adlı çevreci sanat projesi de festival kapsamında tanıtıldı. Alanya Belediyesi'nin öncülüğünde, Alanya Türkler Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Galip Dere Plajı'ndan toplanan atık yalos dallarından birer sanat eseri yaptı. Festivale katılan vatandaşlar, geri dönüşümün sanatla buluştuğu sergi alanını büyük bir ilgi ve beğeniyle gezdi. Protokol üyeleri eserleri hayata geçiren öğrencileri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.