Türkiye'de her 10 kişiden biri MS hastası Türkiye'de her 10 kişiden biri MS hastası

Medicana International İstanbul Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Sultan Ay, anne sütünün yenidoğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek ve sindirimi kolay doğal bir besin olduğunu belirtiyor. Anne sütünün hem bebeğe, hem de anneye birçok faydası olduğunu vurguluyor.

Uz. Dr. Ay, anne sütünün bebeklerde akut ve kronik hastalıkların riskini azalttığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor. Ayrıca anne sütünün bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olduğunu belirtiyor. Dikkat azlığı sendromu gibi olgularda anne sütü alımının önem kazandığını ifade ediyor. Anne sütünün çene ve diş gelişimini olumlu yönde etkilediğini, organ ve doku olgunlaşmasını sağladığını aktarıyor.

Annenin dengeli beslenmesi gerekiyor
"Anne, laktasyon dönemine uygun, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir. Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt ve taze sıkılmış sebze-meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Anne sütünün bileşimini etkileyen faktörlerin başında annenin diyeti (beslenme şekli ve alışkanlıkları) gelmektedir. Kadınların gerek gebelikte gerekse laktasyonda tükettikleri enerji ve besin ögeleri miktarı, sütlerinin genel bileşimini etkilemektedir. Bu nedenle, kadınlara gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemi vurgulanmalı, diyetlerindeki farklılıkların sütlerine yansıyacağı, dolayısıyla bebeklerin büyüme ve gelişimlerini etkileyeceği konusunda eğitilmeleri gerekmektedir. Emziklilik döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük bin 800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin ögeleri yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir. Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Annenin dinlenmesi sağlanmalıdır, anneye ruhsal yönden yardımcı olunmalıdır. Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.”

Kaynak: İHA