Artık önüne gelen herkes emlakcı olamayacak ve sahibinden satılık ibaresi tarihe karışacak. 1 Eylül'den itibaren yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek. Emlakcılar ise bu belgeyi almak için bazı şartları yerine getirmek zorunda.

 

Yeterlilik belgesi almak isteyen üniversite mezunları için 8 ay, lise mezunları için 12 ay, son 5 yıl içinde SGK'lı olarak çalışmış olmak şartıda aranıyor. Öte yandan mesleki yeterlilik belgesini almak isteyen emlakcıların yerine getirmesi gereken şartlardan biride  emlak ofislerinin en az  20 metrekare olması.

 

Emlakcı ofisini açabilmek için önce belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvurulacak. Yetki belgesi, il müdürlüğü tarafından oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilecek ve geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Şartları sağlayamayan işletmenin yetki belgesi ise yenilenmeyecek.

 

Öte yandan birden fazla aynı ilanda sadece yetki alanın ilanı yayında kalacak. Belgesiz kayıt dışı emlakçılık yapmaya devam edenlere ise 10 bin lira ve 10 katına kadar ceza kesilecek. Tüm bu şartları sağlamaları ve ceza yememeleri için emlakcılara uyarıda bulunan Gayrimenkul Danışmanı Hekim Güney emlakcıları bu belgeyi almaya çağırdı.