Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde yaklaşık 10 yıl önce kurulan merkezde, yangınlarda etkin mücadele yürütebilmek amacıyla yerli ve yabancı katılımcılara teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.

Yangın mevsimi öncesi eğitim

Bugüne kadar 16 ülkeden 238 kişiyi ağırlayan merkezde, her yıl "yangın mevsimi" (Orman Kanunu'na göre mayıs ayı başından kasım ayı sonuna kadarki dönem, yangın mevsimi olarak tanımlanıyor) öncesi Türkiye'deki orman teşkilatı mensupları eğitime tabi tutuluyor.

Hem çalışanlar hem de halk, yangınlara karşı bilinçlendiriliyor

AA'nın haberine göre; Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangın mevsiminin yaklaştığını ve buna yönelik gerekli hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

Bir yandan yangın çıkmaması için mümkün olduğunca insanlara ulaşarak bilgilendirme yaptıklarını, okullarda tiyatro gösterileri ile öğrencileri bilinçlendirdiklerini dile getiren Dikici, diğer yandan da teşkilat üyelerini olası yangınlara karşı eğittiklerini kaydetti.

 

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya da hazırlanıyor #1

Her hafta 150 kişi eğitim alıyor

Yangın mevsimi öncesi her yıl Orman Genel Müdürlüğünde çalışan işletme şeflerine, muhafaza memurlarına, işçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini belirten Dikici, şunları söyledi:

"Şu anda 2 bin işletme şefimizi Antalya'da eğitime tabi tutuyoruz. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden her hafta 150 kişi gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Bunun yanında muhafaza memurlarımızı, işçilerimizi eğitiyoruz. Her gelen grup 5 gün eğitim alıyor, 3 gün büroda teorik, 2 gün de arazide uygulamalı eğitim görüyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, tırmık kullandırıyoruz."

Merkezin uluslararası alana hizmet verdiğini aktaran Dikici, son 2 yıldır salgın nedeniyle yabancılara yönelik eğitimlere ara verildiğini ancak bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü iş birliğiyle yeniden farklı ülkelerden ormancıları ağırlayacaklarını kaydetti.

 

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya da hazırlanıyor #2

Hava araçlarının sayısı artırıldı

Araç gereç konusunda da gerekli takviyelerin yapıldığını bildirdi. Özellikle hava araçlarının sayısının arttığına işaret eden Dikici, "Antalya'da geçen yıl 5 helikopter vardı, bu yıl 10 helikopter, 2 tane de ilave uçak olacak. 12 hava aracımız, bir de yönetim helikopterimiz ile yangınlara müdahale edeceğiz. Yangın mevsimi öncesi hemen hemen bütün hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.

 

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya da hazırlanıyor #3

"Vatandaşlarımızı çok dikkatli olmaya davet ediyorum"

Yangınlarla mücadelede sadece teşkilatın çabasının yeterli gelmeyeceğini ifade eden Dikici, vatandaşların da gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirterek, "Geçen yılki felaketi unutmayalım, o çektiğimiz acıları tekrar yaşamayalım. Açıkta ateş yakmayalım, pikniğe gidip dikkatsizlik yapmayalım, arabadan sigarayı atmayalım. Her şeye dikkat edelim. Vatandaşlarımıza çok dikkatli olmaya davet ediyorum." diye konuştu.

 

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya da hazırlanıyor #4

 

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya da hazırlanıyor #5