Girne özellikle 130 binlere ulaşan nüfusu ve sayısı hızla artan lüks otelleriyle dikkat çekiyor…Kent merkezinde çarşı olarak nitelendirilen Ramadan Cemil Meydanı oldukça yoğun…Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın fotoğrafları dükkanların camlarına asılmış… Girne’de belki de dünyada ender görülebilen bir doğa olayı mevcut. İki kızılçamın evlilikleri herkesi şaşırtıyor…Girne’de uğranması gereken en önemli yerlerden birisi Mavi Köşk…Denize bakan bir vadinin üzerinde ağaçlar arasında kurulan bu köşk bir tarih barındırıyor.

Kıbrıs Türklerinin Rumların zulmüne uğradığı yıllarda bu evi yaptırarak silah kaçakçılığında kullanan Rum Asıllı İtalyan silah tüccari Pavlides’in yaşadığı ev…Lüks içinde yaşayan Pavlides’in köşkünde kadınların süt banyosu yaptığı bir havuzda var. Yemek Salonu’na geçen konuklar ise kaldıkları oda rengine göre yemek masalarına oturmak zorundalarmış…Saldırı ihtimaline karşı kapıya en yakın masada oturan Pavlides’in evinde İtalya’yı anlatan birçok tablo mevcut. Kendisinden kalan iki adet bornozu ve terlikleri de muhafaza ediliyor.Yolculuğumuza Gayrimüslim Arapların yaşadığı Koruçam Köyü’ne uğrayarak devam ediyor. Kent merkezinden yaklaşık 45 kilometre uzaktaki bu köyde yaklaşık 500 kişi yaşıyor.

Her iki kilisenin de yanında kafe ve restoranlar mevcut. İşletmeler kendine has tarzlarıyla müşterilerine özel lezzetler sunuyorlar.Türk mühendislerin belki de dünyada en büyük başarılarından biri olan Mersin-Kıbrıs arasındaki boru hattı ise bir gurur kaynağı.Mersin’in Alaköprü Barajından salınarak 23 kilometreyi aşıp, deniz altında 80 kilometre ilerleyerek Kıbrıs’a ulaşan içme suyu Yavru Vatana can veriyor. Yaklaşık 2 milyar liraya mal olan tesiste, Türkiye’nin sorumlu olduğu 700 kilometrelik alandaki kayıp kaçak oranı sadece yüzde 1.5. Dünyada yüzde 10’luk kayıp kaçak oranlarına sahip tesisler iyi olarak ifade ediliyor.Mersin’den salınan su hiçbir enerji harcanmadan yaklaşık yarım saatte Kıbrıs’a ulaşıyor. Geçitköy barajında depolanan su ise Kıbrıs’ın 1 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.

HABER-KAMERA: AKİF ARICI