Bu yıl Akdeniz Bilişim Zirvesi 2018 adı ile gerçekleşen dev bilişim buluşması birbirinden değerli 12 konuşmacı,1 panel ve 3.000 izleyici ile tamamlandı. Bilişim dolu günde izleyiciler Cem Seymen, Prof.Dr.Uğur Batı, Ömer Ekinci, Emre Şan ve Ercan Altuğ Yılmaz gibi ulusal ünvana sahip bir çok değerli ismi gün boyu dinleme fırsatı buldu.Piksel Akademi tarafından her yıl Akdeniz Bilişim Zirvesi adı ile düzenlenen etkinlik ,sektör çalışanları, girişimciler, profesyoneller, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getiriyor. 

Bu yıl Kepez Belediyesi, TBD Antalya Şubesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Antalya Bilim Üniversitesi,  ve Antalya Teknokent gibi kamu kuruluşlarının desteği ile düzenlendi. Ayrıca Mektebim Okulları Ana sponsorluğu, Akınsoft- Akın Robotics, Hasvet ve Paloma Hotels altın sponsorluğu g Akdeniz Bilişim Zirvesi olarak bölgedeki kamu yararına düzenlenen ücretsiz ve en büyük etkinlik olma özelliğini 2018 yılında taçlandırdı.

Sunuculuğunu Merve Akıncı'nın yaptığı ve Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Akdeniz Bilişim Zirvesi, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Teknokent Antalya Genel Müdürü İbrahim Yavuz, akademisyenler, bilişim uzmanları ve lise öğrencilerinin katılımıyla Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde yapılan açılış töreniyle başladı. Açılışta konuşan Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, bilişim çağında bilgiye sahip olan ülkelerin diğerlerine nazaran birkaç adım önde olduğunu söyledi. Bilişimin artık üretimden tüketime, devlet işlerinden sosyal yaşama kadar her alanda yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Prof. Dr. Yüksek, bilgi ve teknoloji satın alan değil, üreten olmanın şart olduğunu söyledi.

Akdeniz Bilişim Zirvesi Organizasyon Komite Başkanı Emrah Kozan ise 4 yıl önce bu yola çıktıklarında çok heyecanlı olduklarını, heyecanlarını kaybetmeden çalıştıklarını söyledi. İlk etkinliği 15 Ekim 2015 yılında 600 katılımcı ağırladıklarını dile getiren Kozan ikinci etkinlikte 2016 yılında 800 kişi ile tamamladıklarını belirtti. Geçen yıl 9 Aralıkta düzenlenen 3. Etkinlikte ise 2300 konuğu ağırlayarak tam bir bilişim zirvesine dönüşümü başardıklarının altını çizdi.  Bu yıl ilkkez özel sektör, sivil toplum ve devlet kurumlarının bir arada olduğunu belirterek sözlerine devam eden Emrah Kozan bu işi tamamen ücretsiz ve gönüllü yaptıklarını, ciddi oranda destek ve ilgi gördüklerini anlattı. Son olarak sözlerine  "Bilişimle ilgili bir farkındalık yaratmak adına çalışıyoruz. Zirveye 3 binden fazla katılımcı bekliyoruz" diyerek son verdi.

Piksel Akademi ve Pixel Lab CTO’su Raifhan Aydın ise konuşmasında etkinliğin sektöre ne denli katkıları olduğundan bahsetti. Bölgede bu çaptaki en büyük etkinliği düzenlemelerinde desteği olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.Konuşmasına Piksel Akademi olarak her yıl 20’den fazla üniversitede ücretsiz seminerler vererek tüm anadoluyu gezdiklerini dile getirerek devam etti. “Bu gün 13 farklı üniversiteden 900’den fazla öğrenci arkadaşımız bizlerle çok uzak yollardan geldiler. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz” sözleri ile konuşmasına son verdi.

Etkinlğin ilk konuşmacısı Cumhurbaşkanlığında bilişim uzmanı olarak görev yapan  Buğra Ayan oldu. Sunumunda nesnelerin toplumu ve yeni nesil dijital çağdan bahseden Ayan ülkemideki ve dünyadaki teknolojik gelişmelerin insan hayatı üzerindeki değişimlerinden bahsetti. 

Teknokent Antalya Genel Müdürü İbrahim Yavuz da teknokentler ve ar-ge çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı. Konuşmasına teknoloji girişimlerinin gerekliliği ve ülkemizdeki teknoloji yatırımlarının atması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda özel sektör ve devletin yeni dönemde daha yakın çalıştığının altını çizdi.

Etkinliğin ikinci bölümüne Veteriner Hekim Hidayet Şimşek’in Bir Satır Kod, Bir Damla Kan sunumu ile başlandı. Sunumunda yazılım’ın hayat kurtarmada ne kadar önemli olduğundan bahseden Şimşek, yıllardır sadece bir veteriner hekim olarak değil aynı zamanda sağlık sektöründe bilişim çözümleri ve yazılım teknolojileri üreten bir bilişimci olduğundan bahsetti. 

Sabah programının son oturumunda Turizmde Dijital Pazarlama konulu bir panel gerçekleştirildi. Paloma Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü Seda Gezgüç’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde Levent Ölçer (Cyber Medya Bilişim), Dr. Seden Doğan (Öğretim Üyesi) ve Alparslan Ünsal (Welcome Tours) konuşmacı olarak yer aldı. 

Etkinliğin öğleden sonraki programına Robotların dans gösterileri ile devam edildi. Yapılan konuşmaların ardından, Akın Robotics tarafından Konya'da üretilen ve ilk yerli insansı robot olma özelliklerini taşıyan iki adet Mini Ada ve bir adet Ada GH6, sahneye çıkarılarak izleyicilere tanıtıldı. Dans edebilen, sorulan sorulara cevap verebilen ve sunum yapabilen Mini Ada'lardan biri, salondaki yüksek frekans ve sinyallerden etkilenerek kontrolden çıkıp sahneden düştü. 

Yaşanan ufak kaza sonrasında görevliler robotu dışarı çıkardıktan sonra tanıtıma devam edildi. Diğer Mini Ada ve Ada GH6, sunucu Merve Akıncı ile sohbet ederken, sunucunun sorularına cevap verdi. '"Nerelisin?" sorusuna "Konyalıyım" cevabını, "Konya'nın nesi meşhur?" sorusuna ise 'Etli ekmek' yanıtını veren robotların mantıklı cevapları da davetlilerin oldukça ilgisini çekti.

Etkinliğe robot dans gösterisinin ardından Mini Ada tarafından sahneye davet edilen Mektebim Okulları CEO Vekili Banu GÜRÜN ile devam edildi. Konuşmasında “eğitimle bilişim ayrılmaz bir bütün oldu. Bu manzara karşısında ülkemizde ve eğitimde bilişim alanında farkındalığı artırmak milli bir görev haline geldi. Eğitim programlarımızı gelişime açık bir şekilde yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Bu yıl Endüstri 4.0’ın teknolojik unsurlarını 21. yüzyıl becerileriyle entegre ederek müfredatımıza dahil ederek eğitimde teknoloji kullanımı, yabancı dil eğitimi ve tabii ki ülkemizin gerçeği olan sınavlara hazırlık çalışmaları ile fark yaratıyoruz” dedi.

Banu Gürün’ün sunumunun ardından  Türkiyedeki bilişim alanındaki en genç ve başarılı girişimcilerden Desnet CEO’su ve Star Gazetesi köşe yazarı Ömer Ekinci sunumu için sahnede yer aldı. Ekinci Kağıttan Uçak Rokete Nasıl Dönüşür konulu ilham veren ve tüm salonu etkileyen sunumunu başarı ile gerçekleştirdi. Sunumunda girişimciliğin ve üretmenin ne denli önemli olduğuna değinen Ömer Ekinci öyle bir iş yapın ki size para ödenmese bile onun büyük bir şevkle yapın, şu an bizim adaylardan istediğimiz sadece biraz öğrenme kapasitesi artık boğaziçili aday aranıyor devri bitti dedi.

Ömer Ekinci ardından ulusal çaptaki en iyi grafik animasyon uzmanlarından Emre Şan sahne aldı. Sunumuna ulusal ve uluslararsı çapta yaptığı animasyonların tanıtım videosu ile başlayan Emre Şan grafik animasyon sektöründeki gelişimi ve kalifiye olmanın ne kadar zor olduğundan bahsetti. Salondaki dinleyicilere mutlaka bir alanda uzmanlaşmaları ve bir alana odaklanmaları gerektiğini belirterek her işi yapmanın her işten biraz anlamanın doğru olmadığının altını çizdi.

Etkinlik Prof. Dr. Uğur Batı’nın sunumu ile devam etti. Akademisyen ve yazar Uğur batı değişimin kusursuz yolculuğu adlı ufuk açıcı sunumunu gerçekleştirdi. Uğur Batı yaşamımızda teknolojinin ve internetin getirdiği müthiş bir hız var bu hıza git gide daha çok adapte oluyoruz. Hız kavramının başımıza bela olmaması için çok dikkatli olmalıyız dedi. Teknoloji hızı besliyor ve zaman kavramı yep yeni bir boyut kazanıyor diyerek zamanı çok iyi anlayıp bunu iyi yönetmenin geleceği inşaa etmekte çok etkili olduğuna vurgu yaptı.

Uğur Batı’dan hemen sonra Akdeniz Bilişim Zirvesi sahnesinde gazateci ve televizyoncu Cem Seymen’ yer aldı. Sunumuna salondaki etkileyici kalabalık ve organizasyonun başarısından bahsederek başlayan Seymen salondaki kitlenin çoğunluğunun genç olmasına oldukça sevindiğini belirterek devam etti. Ülkelerin üretimle var olduklarını tarımda, bilimde ve bilişim alanında yüksek teknolojiye eriştiklerini anlatan Cem Seymen gerçek bir kalkınmanın ancak bilişm ve teknoloji ile olabileceğinin altını çizdi. Üretim ekonomisinin dünyada giderek önem kazandığını ve bunu yakalamanın en önemli yolunun iyi bir eğitim sisteminden geçtiğine vurgu yaptı.

Cem Seymen’den hemen sonra sahne Alan MVP ünvanına sahip ve bilişm dünyasının yakından tanıdığı Daron Yöndem ve Yiğit Özaksüt yapay zeka ve bulut teknolojileri konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Sahneye birlikte çıkma kararı alan ikili meraklı izleyicilere yazılım ve bulut teknolojisinin en son trendlerinden bahsetti.

Etkinlik genç youtuber Mert Kuşkapan ve Üretken Akademi’den Alp Can Basmacı’nın sunumları ile devam etti. 
Son olarak sahneye Ercan Altuğ Yılmaz çıktı. Çekiliş ve kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yılmaz, oyunlaştırma alanında Türkiyedeki en iyi isimlerden ve Akdeniz Bilişim Zirvesi danışmanlarından biri olarak biliniyor. Sabah erken saatlerinden akşam 20:00’ a kadar devam eden etkinlik büyük bir ilgi ve yoğun katılım ile izlendi. Etkinlik sonrası tüm katılımcılardan övgüler ve keyifl görüşler alan organizasyon komitesi 5. Akdeniz Bilişim Zirvesi için şimdiden çalışmaya başladıklarını belirtti.