Batı Akdeniz'den 69 ülkeye 70'in üzerinde ürün yurt dışına satıldı.

Batı Akdeniz'den bu yıl 1 Ocak-19 Kasım arasında yapılan yaş meyve sebze ihracatı 341 milyon 568 bin 937 dolar olarak hesaplandı. 

Söz konusu dönemde yapılan yaş meyve sebze ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 arttı. 2016 yılı aynı döneminde bölgeden 315 milyon 969 bin 872 dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yapılmıştı.

Ürün bazlı incelendiğinde yaş sebzede en fazla ihraç edilen ürün domates oldu. Bunu sırasıyla biber, hıyar, kabak ve bal kabağı izledi. 

Yaş meyvede ise ilk sırayı kiraz, vişne ihracatı aldı, bu ürünleri üzüm, nar, turunçgiller ve incir takip etti.

Ülke olarak incelendiğinde en fazla ihracat Almanya'ya gerçekleştirildi. Bu ülkeyi, Romanya, Belarus, Rusya Federasyonu ve Bulgaristan takip etti.

BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, Türkiye genelinde bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1 milyar 551 milyon dolarlık yaş meyve sebze ürünü ihracatı yapıldığını, yılın 2 milyar 250 milyon dolar civarında bitirilebileceğini ifade etti. 

Bahar, Avrupa pazarına hala teknik bazı mevzuat nedeniyle yeterince girilemediğini dile getirdi. Teknik sistemin oturması halinde bu rakamların ikiye katlanacağını ifade etti.