İstanbul’da 30 Nisan günü yapılan bir operasyonda Tolu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Almanya, konsolosluk yetkililerinin Meşale Tolu ile hemen görüştürülmesini talep etti.

Haftalık basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Tolu’nun gözaltına alınması konusunda “Bu olay bizi endişelendiriyor” dedi. Türkiye’nin Meşale Tolu ile Alman konsolosluk yetkililerinin görüşmesine izin vermesi gerektiğini belirten Seibert, “Bu en kısa sürede gerçekleşmeli” diye konuştu.

Türkiye bilgi vermedi

Almanya’nın Tolu’nun gözaltına alınmasından üçüncü şahıslar kanalıyla bilgi sahibi olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer ise, Türkiye’nin bilgi vermemesini eleştirdi. Schäfer, Türkiye’nin böyle davranmakla konsolosluk ilişkilerini düzenleyen Viyana Sözleşmesini ihlal ettiğini söyledi.

Alman basınının aktardığına göre, Almanya Ulm doğumlu olan Meşale Tolu, Etha ajansı adına gazetecilik ve çevirmenlik yapıyor. 33 yaşındaki Tolu’nun 2007 yılından bu yana Alman vatandaşı olduğu ve Deniz Yücel’in aksine Türk vatandaşı olmadığı belirtiliyor.

"En fazla sınır dışı edilmeliydi"

Alman Gazeteciler Derneği (DJV) de Meşale Tolu’nun gözaltına alınasını eleştirdi. DJV Başkanı Frank Überall, "Bu özgür basına karşı Türk otokratik yönetiminin yeni ve keyfi bir eylemidir” diye konuştu. “Türkiye hukuk devleti olsaydı, Tolu’nun en fazla sınır dışı edilmesi gerekirdi” ifadelerini kullanan Überall, Alman Dışişlerinden Tolu’nun serbest bırakılması için baskı yapmasını istedi.