Türkiye'nin turizm başkenti Antalya, ilk kez bu yıl Vali Münir Karaloğlu'nun önerisiyle, turizmde temalı yıllar uygulamasına geçti. Kent turizminin 12 aya yaygınlaştırılması için deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra, Antalya'nın dünyanın en çok antik kentine sahip şehir olması ve bu kültürel değerlerin ön plana çıkartılması amaçlanan uygulamada, kentin ilk turizm teması 2018'de Perge Antik Kenti olarak belirlendi.

Antalya'da tarih ve kültürel değerler açısından çok önemli bir adım olan temalı yıllar uygulamasında 2019'un teması, Antalya Yüksek İstişare Konseyi'nin (AYİK) dünkü toplantısında belirlendi. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AYİK Başkanı Hasan Akıncıoğlu, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş il müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bir önceki toplantıda belirlenen üç aday antik kent üzerine değerlendirme yapıldı.

2019 için aday gösterilen Aspendos Antik Kenti, Perge Antik Kenti ve Patara Antik Kenti üzerinde yapılan değerlendirmeler neticesinde, Aspendos üzerinde karar kılındı. Aspendos'un 2019 yılının teması olarak belirlendiğine ilişkin açıklama, önümüzdeki günlerde Vali Münir Karaloğlu'nun öncülüğünde gerçekleştirilecek toplantıyla kamuoyuna da duyurulacak.

ASPENDOS ANTİK KENTİ

Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kent. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biri. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildi. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Antonius Piu zamanında yapımına başlanmış, Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır (138-164). Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.

ASPENDOS'UN ÖYKÜSÜ

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun öyküsü ise şöyle; Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceğini bilemediği için halka, "Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim" diye duyurur. Bunun üzerine ikiz kardeşler, iki büyük yapı yapar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluğu geçerek, su getiren su kemerleri, diğeri ortasında yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduğu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapana vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar; "Kral kızını bana vermeli." Akustiğe hayran kalan kral kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırır ve kardeşlere verir.