Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu, Türkiye'nin en derin 10. mağarasına indi. 6 Şubat deprem felaketinin ardından deprem bölgelerinde arama ve kurtarma faaliyetlerine katılan Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri, mağara çalışmalarına devam ediyor.

Gıççekecek Düdeni haritalandı

Topluluk üyeleri, 2018 yılında keşfettikleri Manavgat ilçesi Köprüçay Milli Parkı içerisinde Bozburun Dağı'nda bulunan Gıççekecek Düdeni'ni haritaladı. Haritalama çalışmasına Akdeniz Üniversitesi dışında 5 üniversitenin mağara topluğu üyeleri ile İsrail Speleoloji Derneği ve Obruk Mağara Araştırma Grubu üyeleri yer aldı. Bölgede 18, mağara içinde 10 gün kalan mağaracılar, mağara içerisinde 635 metreye kadar inerek keşif yaptı.

Çok sayıda su kaynağı bağlandığı belirlendi

Mağara içerisinde bulunan yeraltı su kaynaklarının da artan sıcaklık ve kuraklıktan etkilendiğini tespit eden ekipler, su seviyesinde de azalma yaşandığını belirledi. Haritalama ölçümlerinde mağara içerisinde mendereslerin de bulunduğunu tespit eden mağaracılar, mendereslere çok sayıda yankol ve su kaynağı bağlandığını belirledi. 

Pembe karideslere rastladı

Onlardan Hiçbir Şey 'Sak' lanmıyor Onlardan Hiçbir Şey 'Sak' lanmıyor

Topluluk üyeleri, denizden 2080 metre yükseklikte bulunan mağaranın 360 metre derinliğinde, pembe karideslere de rastladı. Jeolojik incelemeler sonucu derinliğinin bin 600 metreye ulaştığı tahmin edilen mağaranın keşfi için Akdeniz Üniversitesi ve Muratpaşa Belediyesi, topluluk üyelerine destekte bulundu.

Haber: Hafize Korkmaz