Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 81 iline yönelik olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine bir talimat yazısı gönderdi. Bu talimat, gıda denetimlerinin artırılması ve farkındalığın yükseltilmesi amacıyla atılan bir adım olarak ön plana çıkıyor. Toplu yemek hizmeti sunan işletmelerin kayıt altına alınmasının ve uygun hijyen standartlarının sağlanmasının kamu sağlığı ve tüketici güvenliği açısından ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Talimatta şu ifadeler yer alıyor: "Toplu gıda tüketiminin olduğu yerlerde gıda kaynaklı salgınları engellemek ve hızlı tedbirler alabilmek için 21 Ağustos - 8 Eylül 2023 tarihleri arasında lokanta, restoran, kafe, otel gibi toplu tüketim yerlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza şartlarına uyulup uyulmadığına yönelik denetimlere ağırlık verilmesi, gerekli görülmesi halinde numune alınması ve uygun olmayan işletme ve ürünlerine idari yaptırım uygulanması gerekmektedir."

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu konuda yaptığı açıklamada, gıda güvenliği konusundaki hassasiyetlerini vurguladı. Gıdanın üretim aşamasından tüketiciye kadar olan her aşamasının kontrol altında tutulması ve güvenli bir şekilde sunulmasının önemine dikkat çekti. Özellikle sıcak hava koşullarının etkili olduğu bu dönemde gıda kaynaklı salgınların önlenmesi adına yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve toplu tüketim yapılan yerlerin denetimlerine özel bir önem verdiklerini belirtti.

ATSO Başkanı Ali Bahar'dan açıklama ATSO Başkanı Ali Bahar'dan açıklama

“2023 yılı içerisinde toplam 745 bin 170 yurt içi gıda resmi kontrolü gerçekleştirildi”
Yumaklı, Bakanlığın gıda kontrol görevlilerince 2022 yılında toplam 1 milyon 329 bin 824 gıda denetimi gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şu bilgilere yer verdi:
“Bu resmi kontroller çerçevesinde 18 bin 413 adet idari para cezası uygulanmış, savcılığa 243 adet suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca yılbaşından bugüne kadar 2023 yılı içerisinde toplam 745 bin 170 yurt içi gıda resmi kontrolü gerçekleştirilmiş, gıda işletmelerine 8 bin 769 adet idari para cezası uygulanmış, cumhuriyet savcılığına 122 adet suç duyurusunda bulunulmuştur.”