Kanal V ekranlarında yayınlanan Önce Sağlık Programı'nda günümüzde etrafımızda da çok sık rastladığımız kalp damar tıkanıklığı hakkında konunun uzmanı Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Davran Çiçek merak edilen soruları cevapladı. Dünyadaki en önemli ölüm nedenlerinden biri olarak görülen kalp damar tıkanıklığı hakkında merak edilenleri yanıtlayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Davran Çiçek, “Hepimizin hayatında yürüyüş, yüzme, koşu gibi sporlar mutlaka olmalı. Bu kalp hastalıklarının dışında da bir tavsiye olarak algılanabilir.” dedi.

Her yaşta dikkat edilmeli

Kalp hastalıklarının içerisinde ritim bozuklukları, kapak problemleri, kalp kası problemleri ve kalp damar tıkanıklığı gibi çeşitli bölümler yer al. Bunların içerisinde ne sık görülen hastalık ise kalp damar tıkanıklığıdır. Kişinin yaşam şartlarına, yaşına, çevresel ve genetik etkenlere göre değişim gösteren kalp damar tıkanıklığının 5 ana risk faktörü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Davran Çiçek, “Kalp damarı tıkandığı zaman bilinen üzere kalp krizi geçirilmektedir. Bizim ana amacımız kalp damar tıkanıklığı oluşmasın diye mücadele vermemizdir.” dedi.

5 ana risk faktörü

Ana risk faktörlerinden bahseden Prof. Dr. Davran Çiçek, “Bunlardan ilki genetik yatkınlıktır. Bunun anlamı ailesel yatkınlık demektir; eğer bir kişinin ailesinde kalp damar tıkanıklığına bir genetik yatkınlık bulunuyorsa o ailede birçok fert yaşamının ilerleyen zamanlarında kalp damar tıkanıklığıyla karşılaşacak demektir. Günümüz teknolojisinde genetik faktörün önüne geçilememektedir.” ifadelerini kullandı. Bir diğer risk faktörünün ise diyabet hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiçek, “Diyabet hastası kalp damar tıkanıklığı hastasıyla eş değer görülmektedir. Diyabet, kalp haricinde de vücutta tüm damar yolarında hızlandırılmış bir damar tıkanıklığına yol açmaktadır. Kişi diyabetse, riski kalp damar tıkanıklığı açısından son derece risklidir onu da çok yakından takip etmemiz gerekmektedir.” açıklamalarında bulundu. Üçüncü risk faktörünün ise hipertansiyon olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiçek,  hipertansiyon hastalığının günümüzde çok yaygın olduğunu belirterek,  hipertansiyon hastasının da kalp damar tıkanıklığı açısından son derece ciddi incelenmesi gereken bir grupta yer aldığının altını çizdi. Bir diğer unsurun ise kolesterol olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiçek, Kişinin kolesterol seviyesi yüksekse o kişiler de kalp damar tıkanıklığı açısından riskli grupta yer aldığını vurguladı. Sonraki faktör olarak sigara kullanımına değinen Prof. Dr. Çiçek, “Sigaranın da kalp damar tıkanıklığına yol açtığı birçok çalışmada gösterilmiştir. Sigaranın hastalık olarak 2 türlü etkisi vardır. Bunlardan biri akut diğeri ise kronik etkidir. Yani anlık ortaya çıkarttığı etkiler ve sonrasında ortaya çıkarttığı etkilerdir. Akut etkiler alınan nikotinle birlikte kalp hızının artması gibi etkiler gösterirken kronik etki birikim etkisidir, sigaranın içindeki o toksik etkiler zamanla kalp damar içerinde birikerek kalp damar tıkanıklığına yol açmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Çiçek, Ailesinde kalp damar tıkanıklığı olan kişilerin, kendilerinde bu hastalık olmasa bile yılda bir kere mutlaka bir kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.

 

Haber: Gözde Gürgöze