Medicana Ataşehir Hastanesi'nden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, deri kanserinin farklı tiplerine dikkat çekerek, güneşin deri hücrelerine zarar vermesinin özellikle bazal hücreli kanserin gelişiminde etkili olduğunu söyledi. Prof. Doğan, bu kanser türlerinin erken teşhisle başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini vurguladı.

Skolyozun belirlenmesinde ailenin önemi büyük Skolyozun belirlenmesinde ailenin önemi büyük

Özellikle güneşe fazla maruz kalan bölgelerde görülen tüm deri kanserlerinin çoğunlukla yüz, el ve kol gibi bölgelerde ortaya çıktığını ifade eden Prof. Doğan, ayrıca malign melanom adlı türünün ise her yaş grubunda ve vücudun herhangi bir bölgesinde görülebildiğini belirtti. Prof. Doğan, deri kanserlerinin genel belirtilerine değinerek, deride uzun süre iyileşmeyen yaralar, renk değişimleri, kabarıklıklar ve büyümeler gibi değişikliklerin hastaları hekime başvurmaya teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.

Kimler risk altında?

Prof. Doğan ayrıca, güneşin zararlı etkisi ile bazal hücreli kanserler arasında yakın bir ilişki olduğunu ve ozon tabakasının incelmesiyle güneşin UV ışınlarının daha fazla maruz kalmanın riski artırdığını belirtti. Ayrıca, açık tenli, kolay çillenen, çok sayıda beni olan, benlerin boyut ve şeklinde değişiklik gösteren, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunan kişilerin deri kanseri riski taşıdığını sözlerine ekledi.

Deri kanserleri tedavi edilebilir mi?
Deri kanserlerinin tedavi edilebilir kanserler olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan, “Özellikle erken teşhis deri kanserlerinde tam tedavi sağlar. Ne yazık ki tedavisi geciktirilen tümörlerde tümörün yayılım hızı ve büyüme hızı katlanarak artmaktadır. Buda tedavi olanağını zorlaştırabilmektedir. Vücudumuzda oluşan her türlü yara önemsenmeli ve görünüşünde değişiklik olan, kanayan ve iyileşmeyen yaralar doktor kontrolünden geçirilmelidir. Bu şekilde deri kanserleri erken tespit edilebilir. Erken tespit edilen deri kanserleri tam olarak tedavi edilebilir. Deri kanserlerinin tedavi şekilleri kanserin tipine göre değişiklik gösterebilir. Ancak tüm deri tümörlerinin tedavisinde cerrahi yöntemler altın standart yöntemlerdir. Özellikle melanoma olmayan deri kanserlerinde tümörsüz cerrahi sınırdan yaranın tamamen alınması ve bölgenin temizlenmesi tedavi için yeterlidir. Ancak bazen yaygın tümörü olan hastalarda, cerrahi tedavinin mümkün olmadığı vakalarda kemoterapi ilaçları ve/veya radyoterapi verilmesi gerekebilir” dedi.