Vize seyahat etmek isteyenlerin önündeki en büyük engellerden biri. Yurt dışı seyahat planı yaparken ulaşım, konaklama, rota gibi detaylar bir şekilde halledilse de vize her zaman soru işareti uyandıran bir bürokratik engel.

 

Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarında son yıllarda olumlu gelişmeler yaşansa da hala Avrupa‘nın birçok noktası ve Amerika’ya vizesiz seyahat edemiyoruz. Birçok gelişmiş ülkenin sınırları ve sınır kontrollerini kaldırdığı dünyada birçok yere giderken pasaport ve vize engeline takılmak tarifi mümkün olmayacak kadar kötü bir duygu.

 

Pasaport ve vize engeli nedeniyle yurt dışı seyahat planlarımızı değiştirmek zorunda kalsak da kimlikle gidilecek ülkeler, umutsuzluğa düştüğümüz anlarda imdadımıza yetişiyor. Türk vatandaşlarının kimlikle gidebileceği vizesiz ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan, Ukrayna, Moldova ve Azerbaycan bulunuyor.

 

Türk Vatandaşlarının Kimlikle Seyahat Edebileceği Ülkeler

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Pasaportsuz-Gidilecek-Ulkeler

Girne, KKTC

Türkiye’nin yanı başındaki komşusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kıbrıs adasının kuzeyinde, muhteşem kumsalları, bakir koyları, yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapıları, farklı kültürlerin izlerini taşıyan lezzetleri, beş yıldızlı otelleri ve heyecan veren eğlence mekanlarıyla her yıl yüzbinlerce konuğu ağırlıyor.

Akdeniz’in üçüncü büyük adası unvanını taşıyan Kıbrıs adasının kuzeyinde 1983 yılından bu yana bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren KKTC‘yi Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye dışında tanıyan ülke maalesef yok. Ülkenin dış dünyayla bağlantısını sağlayan Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Trabzon, Van ve Bursa’dan farklı hava yolu şirketlerinin adaya direkt seferleri var.

Kimlikle-Gidilecek-Ulkeler

Lefkoşa, Kıbrıs

Türkiye’den 1,5-2 saatlik uçuş mesafesinde olan KKTC’de turizm sektörünün gelişmiş olması özellikle balayı, eğlence ve kumarhane arayışında olanların rotasını adaya çeviriyor. Adada bulunan ve yüksek kalitede eğitim veren üniversitelerde binlerce Türk öğrenci eğitim alıyor.

Kimlikle gidilebilecek ülkeler arasında yer alan Kıbrıs’a geçerli nüfus cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz olarak giriş yapılabiliyor. Nüfus cüzdanı ve kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşları Kıbrıs’a yapacakları seyahatlerinde ülkede en fazla 30 gün konaklayabiliyor. Kıbrıs’a pasaportla girişlerde ise bu süre 90 güne çıkıyor.

2. Gürcistan ??

Kimlikle-Gidilen-Ulkeler

Batum, Gürcistan

Türkiye’nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan, Türk vatandaşlarının kimlikle seyahat edebildiği ülkelerden biri. Karadeniz kıyılarının en güzel kentlerinden Batum ve tarihi, turistik noktaları ve kültürel dokusuyla ziyaretçilerini etkileyen başkent Tiflis, Gürcistan’da ziyaret edilecek en güzel kentlerden.

Türkiye ile Gürcistan arasında Aralık 2011’de başlatılan kimlikle geçiş uygulaması ile her iki ülke vatandaşları vizesiz bir şekilde seyahat imkanına kavuştu. Gürcistan’a kimlikle gitmek isteyen Türk vatandaşlarının önemli bir bölümü Hopa’dan Batum’a geçiş yapmayı tercih ediyor. Gürcistan’a gitmek için İstanbul çıkışlı Tiflis ve Batum uçak seçeneklerinin yanında, İstanbul ve tüm Karadeniz şehirlerinden otobüs seferleri kullanılabiliyor.

Kimlikle gidilecek ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve eski tip nüfus cüzdanı ile giriş yapılabiliyor. Geçişlerde 15₺’lik yurt dışı çıkış harç pulunun alınması zorunlu. Kimlikle ve pasaportla geçişlerde giriş tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ülkede kalınabiliyor.

3. Ukrayna ??

Pasaportsuz-Gidilen-Ulkeler

Kiev, Ukrayna

Karadeniz komşumuz Ukrayna, Türk vatandaşlarının kimlikle seyahat edebildiği bir diğer ülke. Kimlikle geçişlerin başlamasının ardından Türklerin yurt dışında en çok tercih ettiği ülkelerden birine dönüşen Ukrayna’da başkent Kiev, Karadeniz’in liman kenti Odessa, ülkenin Avrupalı yüzü Lviv, Kharkiv ve K

herson gibi şehirler Türk akınına uğradı.

Pasaportsuz-Gidilebilen-Ulkeler

Lviv, Ukrayna

Haziran 2017’de yürürlüğe giren anlaşma ile her iki ülke vatandaşları karşılıklı ziyaretlerinde kimliklerini göstererek vize almadan seyahat edebiliyor. Türk vatandaşları Ukrayna’ya yapacakları ziyaretlerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da pasaport bulundurmak zorunda. Eski tip nüfus cüzdanları ile Ukrayna’ya seyahat etmek mümkün değil.

Pasaportsuz gidilen ülkelerden Ukrayna’ya kimlikle yapılacak seyahatlerde 180 günlük zaman diliminde en fazla 90 gün kalış hakkı veriliyor. Ankara ve İstanbul’dan Ukrayna’nın Kiev, Odessa, Lviv, Kharkiv, Kherson, Dnipro, Zaporijia kentlerine direkt uçak seferleri var. Ayrıca İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan Odessa’ya gemi seferleri de yapılıyor.

4. Moldova ??

Doğu Avrupa’da Ukrayna ve Romanya arasında yer alan Moldova ile kimlikle seyahat dönemi 19 Şubat 2019’da başladı. Moldova ve Türk vatandaşları karşılıklı yapacakları ziyaretlerde 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak süreye uymak kaydıyla kimlikleri ile seyahat edebiliyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlığına kavuşan Moldova, başkent Kişinev, Balti ve Tiraspol şehirleriyle bölgenin en fakir devletlerinden. Prut ve Dinyester nehirlerinin içerisinden geçtiği ülkenin denize kıyısı bulunmuyor.

İstanbul’dan Moldova’nın başkenti Kişinev’e Türk Hava Yolları ve Moldova milli hava yolu Air Moldova’nın karşılıklı direkt uçak seferleri var.

5. Azerbaycan ??

‘İki devlet bir millet’ anlayışı ile Türkiye’nin uluslararası arenada koşulsuz destekçilerinden Azerbaycan‘a da kimlikle seyahat etmek mümkün. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9-10 Aralık 2020 tarihlerinden Bakü’ye yaptığı ziyarette açıklanan vizesiz ve pasaportsuz seyahat hakkı Azerbaycan ve Türkiye vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinde büyük kolaylık yarattı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü başta olmak üzere Gence, Dağlık Karabağ ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne 90 günü aşmayan seyahatlerde kimlikle gidilebiliyor.

Yurt dışına kimlikle nasıl çıkılır?

Yurt dışına kimlikle seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Türkiye’den çıkışta giriş-çıkış formu doldurması gerekiyor. Türkiye’den çıkış noktası olan havalimanı, liman ya da kara sınır kapısında Türk polisi tarafından verilen çıkış formunun kimlik bilgilerine göre eksiksiz bir şekilde doldurulması ve 50₺’lik yurt dışı çıkış harç pulunun alınması sonrasında çıkış işlemleri yapılıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ve Azerbaycan’a yeni tip kimlik kartı ile geçilebiliyor. Türkiye’den çıkışta doldurulan giriş-çıkış formunun kimlikle seyahat edilen ülke polisine gösterilmesi ve giriş damgası vurulması, seyahat boyunca saklanıp Türkiye’ye geri dönene kadar kaybedilmemesi şart.