Ne Demektir?

TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil edilir. Faturada vergilerin bulunduğu alt kısımda aylık ne kadar TRT payı ödendiği görülebilir. Sayıştay'ın denetim verilere bakılırsa, 2013 yılında TRT'nin en önemli gelir kaynağı elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığı bu TRT payı olmuştur. TRT gelirlerinin en büyük kısmı, televizyon ve radyo satışlarından aldığı bandrol ve elektrik paylarından oluşuyor. 2013 yılında kurum, elektrik faturalarından 800 milyon TL gelir elde etmiştir. Bu miktar, kurumun yıllık toplam gelirinin yarısına denk gelmektedir.

Bu katkı payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu uyarınca alınır. Kanununa göre, elektrik satış şirketleri abonelerden tahsil ettikleri payları TRT'ye yatırmakla yükümlüdür.

Nasıl hesaplanır?

TRT Payı, faturadaki tüketim tutarı; yani aktif enerji bedeli üzerinden yüzde %2 oranında alınır. Elektrik faturasında ayrı bir kalem olarak belirtilmesi gereken bu katkı payı, TL biriminden gösterilir. Faturada yer alan tüketim dışı bedellerin toplandığı dağıtım bedeli TRT payı hesaplamasına dahil edilmez.

TRT payı oranını kim belirler? 

TRT payı oranında yapılacak artış ve indirimler Bakanlar Kurulu'nun yetkisindedir. Mesken ve ticarethane aboneleri için bu oran %2 olarak belirlenmiştir. Yasaya göre, organize sanayi bölgelerindeki şirketler temin ettikleri enerjiye ilişkin olarak TRT'ye ayrıca pay yatırmaz.

Sosyal Medya'da ise ödenen TRT payına ilişkin tepkiler vardı bugün.

999 dolar olarak belirlenen 64 GB’lık iPhone X’in satış fiyatı bugünkü kurdan hesaplandığında Türkiye’ye gelişi 3.450 TL civarında olacak. Bu miktarın üzerinden 345 TL TRT payı, 862 TL ÖTV ve bu ara toplamın yüzde 18’i kadar da KDV alınacak. Konuyu sabah yaptığı radyo programında gündeme alan ünlü radyocu Nihat Sırdar dinleyenlerine #TRTpayıÖnerim ile fikirlerini sordu.

İşte onlardan bazıları; 

 

@MuratGuldur
 #TRTpayıÖnerim Makyaj ürünlerinden alınsın cirkin kızlarn 10 kat makyaj yapıp, hedef saptrdigi dönemdeyz bizi kadirmalarna müsade adilmemeli

@serveticke
 #TRTpayıÖnerim
Hergün Ankara'da işe giderken trt radyosunun önunden geciyorum bazen binanın golgesinden faydalaniyorum, pay odemeli miyim?

@dolumetrobus
 #TRTpayıÖnerim bisikletlerden de TRT payı alınsın, dün akşam birisi radyo bağlamıştı bisiklete öyle sürüyor du sahilde! @nihatsirdar

@ASSHAIRFINDER
Şehirlerarası otobüs biletlerinden de TRT payı alınsın..
Hem yol boyu TRT FM dinle, TRT izle, ödeme..
Yok Öyle !


#TRTpayıÖnerim Röntgen filmlerinden alınan ek vergi de TRT'ye aktarılsın. En azından içerisinde film geçiyor. Duşakabinden daha iyi