Yılmaz, başvurulara göre öğrencilerin hangi okulda sınava gireceğinin belirleneceğini ve 22 Mayıs’ta hazırlanacak sınav giriş belgesinde bu bilginin yer alacağını açıkladı.
CNN Türk’te canlı yayında soruları cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Kılavuz Haziran ayında yayınlanacak. Yerleştirmeyle ilgili öğrencilerin yapması gerekenler orada olacak. En büyük yol göstericileri rehberleri ve okul müdürleri olacaktır. Hiç bir aksama olmayacaktır. 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Sınav ihtiyaridir. LGS’ye herkes kendi okulunda giremeyebilir, bunu başvurular belirleyecek. 22 Mayıs’ta öğrencilerimize sınava giriş belgesi vereceğiz. Sınav yeri o belgede yazacak. Sınavda 90 soru olacak. Değişiklik yapılmadı. Liseler için esas aldığımız husus yüzde 10’u geçmemesi. Sınav heyecanı ve kaygısının mümkün olduğunca az öğrenciye yaşatılması. Yüzde 62’lik kısım Fen Liselerine girecek" dedi.
Yılmaz, "Matematik ve Fen bilimlerinde başarısız olduğumuz yanlış bir algı. Bütün matematik sorularını çözdü ama bir şey olamadı. Hiç bir matematik sorusunu çözemedi ama hayatta başarılı oldu. Hangisini tercih edersiniz? Öğrendiği şeylerin hayatına katkısı olsun. Türkiye’nin eğitimi çok iyi durumda. İmam Hatip okullarına kim gönderecek öğrenciyi? Diyelim ki biz İmam Hatip’i koyduk, veli seçmedi. Boş kalacak mı? Kalacak. Öğrencilerin yüzde 62’si fen lisesine gidecek. İmam Hatip’e gidecek öğrencilerinin oranını yüzde 23 olarak öngörüyoruz. Yüzde 23 yüzde 62’den büyük değildir. Abartma diyelim buna. Gerçeklikle bağlantısı yok. Biz hiç kimseye bir şey zorlamıyoruz" dedi.
İsmet Yılmaz, deizm tartışmalarıyla ilgili de "Yapan kim? Konya’da 4 Mart tarihinde öğretmenevinde bir program yapılıyor. 50 öğretmen katılmış. Katılmalarına izin vermişiz. Bizim deizmin arttığına dair bir değerlendirmemiz yok. Sonuç raporu yayınlandı, bilimsel gerçeklere uymuyor. Bahçeli’nin söylediği bizim de görüşlerimizi yansıtıyor" dedi.
(İHA)