Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde bulunan Sugözü kaynağının suyu üzerinde HES işletilmesi teşebbüsü Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün açtığı dava ile son buldu.

 

Davacı tarafın Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya ASAT Genel Müdürlüğü olduğu dosya, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından görüldü ve karara bağlandı.

 

ÖN LİSANSIN İPTALİ İSTENDİ

DSİ ile GÜÇBİR A.Ş. arasında yapılan ve Antalya-Gazipaşa-Sugözü kaynağının hidroelektrik enerji santrali amaçlı olarak kullanım/işletme hakkının devrini öngören 13/02/2015 tarihli “Sugözü Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin” anlaşma yapılmıştı.

 

Söz konusu anlaşmanın iptali ve Sugözü kaynağının HES olarak devri yerine içme ve kullanma suyu amaçlı kullanılması için dava açan ASAT, başvurusunda DSİ ile şirket anlaşmasının "hukuka ve mevzuata açıkça aykırı olduğunu" belirten pek çok gerekçe öne sürdü.

 

KAZANAN GAZİPAŞALILAR OLDU

ASAT Genel Müdürlüğü’nün kararlı ve titiz şekilde hazırlanarak katıldığı dava neticesinde kazanan taraf Sugözü kaynağından gelen kaynak suyunu evlerindeki musluklardan içen Gazipaşalılar oldu.

 

Mahkeme ASAT'ı haklı bularak dosyayı karara bağladı. Civarda aynı kalitede, verimde ve ekonomik başka bir kaynaktan su temini yapılamayacağı vurgulanırken, kaynağın HES olarak kullanımına yol veren anlaşma “üstün kamu yararı” gözetilerek iptal edildi. Ön lisansın da geçersiz olduğu karara bağlandı.