2016-2018 yıllarını  kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin lira hibe verilmesini öngören  Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı'nın 2017 yılı başvurularına yoğun  ilgi oldu.


Geçen sene yaklaşık 15 bin genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı  olarak 450 milyon liralık hibe kullandırdıklarını hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik, bu sene için  ise programın bütçesini 483 milyon lira olarak belirlediklerini ve bu kaynağı 16  bin 100 genç çiftçi için kullandıracaklarını ifade etti. Çelik, "Bu imkandan  faydalanmak isteyen genç çiftçilerimiz için başvurular 7 Nisan’da başlamıştı. 5  Mayıs’ta sona erecek başvurulara ilişkin dosyaların il ve ilçe müdürlüklerimiz  tarafından alınmasına devam ediliyor. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 195 bin  başvuru yapıldı." diye konuştu.

Çelik, bu yılki bütçenin 330 milyon liralık kısmını en az 11 bin genç  çiftçiye, büyükbaş ve küçükbaş projeleri kapsamında vermeyi planladıklarının  altını çizerek, bu kapsamda genç çiftçilere manda dahil en az 51 bin büyükbaş ve  100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacağını bildirdi. Bu hayvanların geçen yıl olduğu  gibi bu sene de Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından temin  edileceğine dikkati çeken Çelik, "Bütçenin kalan diğer kısmı ise ana hatlarıyla  ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipek böceği yetiştiriciliği,  meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında  verilecek. Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak en az bin adet modüler sistem  büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisi yapımı konusu da projeler içerisinde yer  alacak ve ayrıca genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım  Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından daha etkin kredi kullanımı ve  anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Genç çiftçi projeleriyle ilgili verdikleri bu hibelerin kırsal  kalkınma kapsamındaki desteklerinin sadece bir parçası olduğunu vurgulayan Çelik,  bu destekteki amaçlarının hem tarımsal nüfusu gençleştirmek hem de kırsal  kalkınmanın gençlerle beraber daha dinamik ve kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini  sağlamak olduğunu belirtti. Çelik, "Genç çiftçilerimizin başvurulardaki yoğun  ilgisi, bu amacımızın gerçekleşmesi bakımından bizleri sevindirmektedir." dedi.

BAŞVURULARDA ÜCRET TALEP EDİLMİYOR

Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, 41 yaşından gün almamış,  ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın  diğer hibe programından faydalanmış olmamak şartı aranıyor.

Projelerle ilgili ön başvurular, internet üzerinden, kesin başvurular  ise yerleşim biriminin bağlı olduğu il ve ilçe müdürlüklerine şahsen yapılıyor.  Bu başvurularda çiftçilerden hiçbir ücret talep edilmiyor.

Başvurular, illerde vali veya vali yardımcısı başkanlığında kurulan  komisyonlar vasıtasıyla değerlendirilecek. Değerlendirme sonunda belirlenen genç  çiftçilerle hibe sözleşmeleri, Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerince imzalanacak  ve projelerin uygulanmasına başlanacak.