Aşı olmalımıyım olmamalıyım tartışmaları sürerken, Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta'dan aşıyla ilgili önemli açıklamalar geldi.

 

Çinlilerin virüsle çok erken tanıştığına dikkat çeken Usta, Türkiye’yi korona virüse karşı en çok ilgilendiren konunun Çin’den gelecek aşının devamı olduğunu aktardı. Peki neden?

 

AŞI OLUP OLMAMAK KONUSUNDA ŞÜPHELER
Usta, faz1 ve 2 çalışmaları tamamlanan Çin aşısında faz 3 aşı çalışmalarında kamuoyunun kafasını karıştıran bazı tereddütler olduğuna dikkat çekerek, bu tereddütleri haklı bulduğunu bildirdi.

 

 

SİNOVAC AŞISINDA ÇALIŞMALAR
Sinovac firmasının faz 1 ve faz 2 aşı çalışmalarının dizaynı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Usta, 3 ve 6 microgram olmak üzere 2 doz kullanıldığını, 3 microgramın 14 gün arayla, 6 miccrogramın ise  28 gün arayla yapıldığını belirtti ve sonuçlarını açıkladı.

 

 

40 YILLIK ÇALIŞMALAR BİLE FAZ 4'TE
Aşının çalışmalarının doğru gittiğini ama sonuçlarının beklenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. usta, 40 yıl süren çalışmaların bile 4. fazda olduğuna dikkat çekti.

 

 

MOTASYONA UĞRAYAN VİRÜSÜN ETKİLERİ
Virüslerin halen mutasyon geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Usta, kovid-19'un RNA virüsü olduğu için ayda bir iki ciddi mutasyon geçirebildiğini ve şu anda dünyadaki virüsün Vuhan’daki virüsten daha farklı bir virüs olduğunu belirtiyor. Peki ingiltere'de ortaya çıkan mutasyona uğramış virüsün etkileri ne ?

 

 

AŞI OLDUKTAN SONRA BEKLEMEK GEREKİYOR
Sinovac aşısı hakkında da bilgi veren Usta, bütün proteinlerini aşı ile beraberinde alındığını belirtirken, aşı olup hastalık kapıldığı şikayetlerine de açıklık getirdi.

 

AŞI İLE İNSAN GENLERİYLE OYNANIR MI?
Halk arasında yaygın olarak kullanılan yanlış anlaşılmalara da değinen Prof. Dr. Coşkun Usta, aşı ile insanların genleriyle oynanırmı sorusuna da yanıt verdi.