Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ortaklaşa düzenledikleri "Uluslararası Bilgi ve Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü" etkinlikleri kapsamında kız çocukları ve anneleriyle bir araya geldi. Etkinlikte çocuklara kendi hayatıyla ilgili paylaşımlarda da bulunan Kaya, "Hayatınız boyunca hep çok çalışın, hedefleriniz hayalleriniz olsun ve bu hayalleriniz hep en yüksekte olsun çünkü ne kadar da yüksek tutarsanız başarınız da artacak" tavsiyelerinde bulundu.
Çocukların Türkiye’nin geleceği olduğunu, onların sağılıklı gelişimleri ve geleceğe hazırlanmalarında sadece ailelerin değil hükümete de önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Kaya, "Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde gelişim konusu günümüzde giderek daha çok zorlu hale gelmekte. Günümüzde küreselleşmenin etkilerini tüm boyutlarıyla yaşıyoruz. Bilgi ve iletişim araçları yaygınlaşması, günlük hayatımızı gerçekten kolaylaştırıyor. Bunun yanında aynı zaman da bazı tehditleri de beraberinde getiriyor onun farkındayız. Bilgi teknolojilerin ve internetin kolayca ulaşabilir hale gelmesi tüm toplumu özellikle de en fazla çocukları, ailelerimiz etkiliyor. Çocuklarımızı dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korunması için sağlıklı gelişimleri uygun şekilde geliştirmeleri için onları bu konuda eğitmek zorundayız" ifadelerini kullandı.


"AİLELER BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMALI"


Ailelerin bilgi teknolojileri konusunda bilinçli olmalarını belirten Kaya, "İşte bu nedenle bugün bakanlığımızla BTK işbirliğinde eğitim programında sizlerleyiz. Bakanlık olarak çocuklarımızın önlenebilir tüm risklere karşı korumak ve bu konuda çocukların ailelerin ve toplumun farkındalığını arttırmak bizim temel amaçlarımızdan biridir. Biz bu çerçevede çocuklarımızı dijital ortamın tehditlerinden korumak güvenli internetin kullanımına ilişkin çocuklara hem de annelere ve tüm aileye yönelik aslında rehberlik edebilmek adına koruyucu ve önleyici çalışmalara çok büyük önem veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


"İSTİSMAR GİBİ OLAYLARA ANINDA MÜDAHALE EDİLEN BİR SİSTEMLE KURDUK"


Çocukların mahremiyet konularında korunması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Kaya, "Çalışmalarımızı da sosyal medyada kişisel bilgilerin gizliliği sağlanması hususu basta olmak üzere sosyal medyanın kimlik ve şahsiyetlerin oluşumuna ayrıca mahrumiyet duyguların gelişimini etkileyebilmesi de özellikle odaklarınız bu konula çok önemli. Bu konuda çalışmalarımızı Bakanlık bünyesinde ’sosyal medya çalışma grubu’ sayesinde yürütüyoruz. İnternet ortamında çocukların maruz kaldığı zararlı içeriklerin ayrıca ihmal istismar gibi olayların ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde takip ediyor ve anında müdahale edilen bir sistemle kurduk. Çocuklarımızın ilgi alanları içerisinde yer alan dijital oyunlar konusunda da aile bakanlığı olarak önem veriyoruz. Bu program kapsamında 40 bin ailemize eğitim verdik. Bilgiyi güç olarak görüyoruz. Bilgi bireyi ve yaşadığı toplumu güçlü kılıyoruz Ülke olarak son 16 yılda bilgi ve teknolojilere verdiğimizi önemle çok önemli büyük mesafe kat ettik. Ancak bu alan o kadar dinamik ki her an yeni hızlı değişimleri yasıyoruz ülke olarak. Ülke olarak bu değişimi sadece izlemekle ve takip etmekle asla yetinemeyiz. Bunun için teknolojiyi kullanana değil üreten nesil yetiştirmek zorundayız" dedi.


"HEP BİRLİKTE TÜRKİYE’YE SAHİP ÇIKACAĞIZ"


Bilgi alanlarında lisans oranının yüzde 29, mühendislik alanında ise yüzde 28 olduğunu ve bu oranların yetersiz olduğuna dikkat çeken Kaya "Bu oranları üstlere çekmek istiyoruz gayret sarf ediyoruz. Bakanlık olarak Türkiye’nin Mühendis Kızları projesini ortaya koyduk. Üniversitede mühendis fakültelerini seçenlere burs ve iş garantisi sunuyoruz. Bizler kızlarımıza güveniyoruz. Çocuklar, istikbalimizsiniz. Ecdadımız şehitler vererek nice zorluklara katlananlara aziz vatanı emanet ettiler. Şehit ve gazilerimizin emaneti olacak cennet vatanımıza hep birlikte sahip çıkacağız. Türkiye’yi 2023 hedeflerine biz inanıyoruz gençlerimiz ve evlatlarımızla taşıyacağız. 2053 ve 2071 hedeflerini biz sizler için belirliyoruz. Sizlerin geleceği için bu hedefleri ortaya koyduk, inanın gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kaydetti.
Son olarak etkinliğe katılan kızlara tavsiyelerde bulunan Bakan Kaya, "Hayatınız boyunca hep çok çalışın. Hedefleriniz hayalleriniz olsun ve bu hayalleriniz hep en yüksekte olsun çünkü ne kadar da yüksek tutarsanız başarınız da artacak. Kendi hayatımda yasayarak söylüyorum. Elbette çocukluğunuzu doyasıya yaşayın ama çocukluğunuzu ekranlarla değil akranlarınızla yaşayın" şeklinde konuştu.