Çin’de uzay çalışmaları yaklaşık 50 yıldır devletin uzay ajansı olan Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) tarafından gerçekleştiriliyordu. Oldukça başarılı olan bu daire; uzaya bilim adamları yolladı, yörüngeye iki adet uydu yerleştirdi, Ay’a robotlar gönderdi. Ancak Çin devlet başkanı Xi Jinping, uzay programının özel şirketlere de açılmasını istiyordu.

Devlet başkanı uzay çalışmalarında özel şirketleri görmek istedi!

 

2012 yılında çıkarttığı bir yasa ile bu isteğini gerçekleştirdi ve ulusal uzay programını özel teşebbüslere de açtı. 2014 yılında ise öncelikli programlararasına alınan bu özel şirketler için uzay çalışmaları hız kazandı. Bu çalışmalar bu hafta ilk meyvesini verdi ve özel bir şirket olan OneSpace Technologies, uzaya ilk roketi olan OS-X0‘ı fırlattı. 

Bu hafta içerisinde fırlatılması gerçekleştirilen bu roket 25 millik bir irtifayakadar çıktı. Dünyaya dönene kadar ise 170 millik bir yol kat eden roketin nereden fırlatıldığına dair bir bilgi verilmedi. Şirketin CEO’su Shu Chang, şirketin 2019 yılı içerisinde 10 adet fırlatma girişimi daha yapacağını söyledi.

Şirketini SpaceX‘e benzeten Chang, gelecek dönemlerde Elon Musk’ın kullandığı gibi roketlerinde sıvı yakıt kullanacağını da ekledi. Şirket şu an için daha istikrarlı ve tutarlı olduğu için katı yakıt kullanıyor ancak bu yakıt türünün roket güçlendiricilerin yeniden kullanılamaması problemine yol açtığı biliniyor.

Kaynak:Shiftdelete.net