İzmir’de Yörüklerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Cumhuriyet elden gidiyormuş. Nereye gidiyor söyle bakalım. Cumhuriyet gidiyor ama 100. yılına gidiyor. Hem de gümbür gümbür hedefleri ile gidiyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir Yörükleri Derneği yöneticileri ve üyeleri ile İzmir Buca’da bir araya geldi. Buluşmaya; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir Milletvekilleri Atilla Kaya ve Hüseyin Kocabıyık da katıldı. 16 Nisan’da yapılan referandum hakkında konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Cumhuriyet elden gidiyormuş. Nereye gidiyor söyle bakalım. Çok seviyorlar ya. Değiştirilen tek şey hükümeti cumhurbaşkanı mı kuracak, başbakan mı kuracak. Bu kadar basit. Parlamentonun gücünü artırıyoruz. Cumhuriyet gidiyor ama 100. yılına gidiyor. Hem de gümbür gümbür hedefleri ile gidiyor. 100. yıl ile bir projen, hedefin, hayalin var mı? Yok. Biraz sıkışınca ‘laiklik’ diyor. Zaten laiklik var. Bunlar cumhuriyetten geçinen tipler. Bir Atatürk’ten geçinirler. Atatürk’ün de gösterdiği muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için bir gram faydası olmamıştır bunların” diye konuştu.

 


“Başbakanımıza destek olalım”

 


Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’e selamlarını ileten Bakan Çavuşoğlu, “Başbakanımız 5 Nisan’da ve 15 Nisan’da İzmir’de olacak. İzmir, Sayın Başbakanımız sayesinde, bakanlığı dönemi de dahil ihya oldu. Bunun kıymetini bilelim, Sayın Başbakanımıza destek olalım” dedi.

 


Yörük kültürünü anlattı

 


Kendisinin de Yörük olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Yörükler olarak özelliğimiz vatanımızı, milletimizi, devletimizi ve bayrağımızı her şeyin üzerinde tutmaktır. Yörük kültürünü yaşayarak devam ettiren bir ailenin ferdi olmaktan onur duyuyorum. Çocuklukta yaylamıza develerle göç ederdik” diyerek anılarını anlattı.

 


“Koyun keçi de güderiz, Türkiye’yi de en iyi şekilde yönetiriz”

 


Sadece, Türkiye’de 80 milyondan değil 2 milyonluk ümmetten de sorumlu olduklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Yörük olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, “Koyun keçi de güderiz Türkiye’yi de en iyi şekilde yönetiriz. Geleneklerimizi, kültürümüzü de mutfağımızı yaşatacağız ama bugün elde etmek üzere olduğumuz yeni değerlerimizi de yüceltmemiz lazım, inşa etmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.


“Sistemin kendisi bozuk”

 


Geçmişte Türkiye’de istikrar olmadığını, Türkiye’nin geçmişinde darbeler, koalisyonlar ve kısır döngüler olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sistem işlemiyordu. Sistemin kendisi bozuk. Bugün istikrar varsa, AK Parti’nin tek başına iktidar olmasındandır. Bu da milletin seçimidir. Siz bana ömür boyu tek başına bir partinin iktidarda kalacağının garantisini veriyor musunuz? Peki ya Recep Tayyip Erdoğan’dan sonrası? O yüzden kim gelirse gelsin Türkiye’nin sisteminin tıkır tıkır işlemesi lazım.”
 


“En pasif cumhurbaşkanı ile en sakin başbakan yetki yüzünden kavga etti”

 


Koalisyonların Türkiye’de neye mal olduğunu ve nasıl siyasi ve ekonomik krizlerle sonuçlandığını herkesin gördüğünü söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Devletin memura, çalışanına 10 milyarlarca dolar borçlarını biz ödedik. Bir devlet ki kendi memuruna çalıştığını ödeyemiyor. Bu devlete güven olabilir mi? Neden? Hep koalisyonlardan. Geçmişte cumhurbaşkanı ve başbakan kavgalarının Türkiye’ye mal olduklarını unuttuk mu? Sezer ve Ecevit arasında anayasa kitapçığı fırlatıldığında bir gecelik faiz yüzde 7500 oldu. Yüzde 50 fakirleştik. Sezer dünyanın en pasif cumhurbaşkanıydı. En pasif cumhurbaşkanı ile en sakin başbakan yetki yüzünden kavga ettiler. Demirel ve Çiller kavga etti. Baba-kız. Baba-kızdı bunlar. Neden? Yetki kavgası. Gene Türkiye yüzde 50 fakirleşti, borcumuz arttı. Tek parti döneminde bile İnönü cumhurbaşkanı Peker başbakan yetki yüzünden kavga etti. Ah tarih kitaplarında tarihi doğru anlatsalar Atatürk cumhurbaşkanı olduğunda İnönü’nün neler çektirdiğini yazsalar. Tarihi bile doğru anlatmadılar. Hep çarpıttılar.”

 


“İkili sistem kriz sebebi”

 


Türkiye’de ikili sistem olduğunu ve ikili sistemin kriz ve çatışma sebebi olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bugün bizim aramızda kavga yoksa kardeşlik hukukundandır. Bizim iki tercihten birini yapmamız lazım. Ya cumhurbaşkanlığı sistemi ya da parlamenter sistem. Bu salona soruyorum; cumhurbaşkanı seçme yetkisini tekrar Meclis sesçin isteyen var mı? Türkiye’nin yeniden sıçrama yapması lazım. Geldiğimiz nokta ile yetinmememiz lazım. 2023 hedeflerine çıkmamız lazım. Ekonomilerde her şart aynı, ama istikrarı olan ve olmayan arasında çok fark var.”

 


“Türkiye’yi daha mı çok seviyorlar?”

 


Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Referandumda taraf tutan ülkeler, vatanımızı daha mı çok seviyorlar da ‘hayır’ için çalışıyorlar. Neden ‘evet’ için gitmek isteyenlere engel çıkarıyorlar hiç düşündünüz mü? Tr daha çok sevdikleri için mi yoksa güçlü Türkiye’den korktukları için mi? Evet için gitmeye izin vermeyenler PKK ve FETÖ’ye izin veriyorlar?”
Konuşmaların ardından dernek yöneticileri tarafından Bakan Çavuşoğlu’na hediye ve plaket takdimi yapıldı.