Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da buluşan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Kudüs krizini masaya yatırıyor.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ev sahipliği yapıyor.

"Hukuki sorumluluk"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

"Ecdadımız Müslüman, Yahudi ve Hristiyan tüm Kudüs halkının refahı ve güvenliği için çalıştılar. Yaşanan olaylar bizleri de bir muhasebe yapmaya zorlamalıdır. Neden ayrılıklara düşüyoruz? Neden kardeşlerimize yeterince destek olamıyoruz? Bizim ayrı düşmemiz İslam düşmanlarını sevindirir. Harem-i Şerif-i, Kudüs'ü ve Filistinli'yi korumak için daha etkin hareket etmeliyiz. İki devletli çözüm çerçevesi esastır.

Bu gerçekleşene kadar Kudüs ve Harem-i Şerif'in kutsiyetine saygı gösterilmesi bir hukuki zorunluktur.

Barış sürecini destekliyoruz; ancak hukuk ve hakkaniyet olmadan kalıcı bir barış sağlanamaz. 50 yıldır İsrail işgali altında yaşayan veya yurdundan kaçmış Filistinli'ye kuru sözlerle değil eylemlerimizle destek olalım. 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan, egemen, bağımsız, coğrafi bütünlüğe sahip olan Filistin devleti en kısa zamanda hayata geçmelidir. İlk kıblemiz, üçüncü kutsal yerimiz Harem-i Şerif'e ve Kudüs'e hep birlikte sahip çıkacağız. Allah yardımcımız olsun, sağolun."

Zirvede ikili görüşmeler de var. Çavuşoğlu, İİT Genel Sekreteri Yusuf Useymim ile bir buluşma gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu'nun bir araya geldiği isimler arasında İranlı mevkidaşı Cevad Zarifi ve Malezyalı mevkidaşı Dato'Sri Anifah Aman da yer alıyor.

969 yılında kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülke bulunuyor.

İsrail'in Müslümanları Mescid-i Aksa'ya sokmamasıyla tırmanan gerilim, Tel Aviv yönetiminin geri adım atmasıyla kısa süreli düşmüştü.

 

 

YeniŞafak