Türkiye'ye 1953 yılında hobi amaçlı üretim için Meksika bölgesinden getirilen avokado, tüketimi artınca 1990'lı yılların başında Alanya başta olmak üzere Gazipaşa, Anamur ve Mersin bölgelerinde ticari olarak üretilmeye başlandı.

 

Antioksidan özelliğiyle bilinen ve 4 adedi yaklaşık 1 kilogram gelen avokadonun Alanya'daki üretimi her geçen gün artıyor. Alanya, Türkiye avokado üretiminin yüzde 80'ini karşılar hale gelirken, geçtiğimiz yıl üretim adeti 50 milyona kadar ulaştı. Bu sene hasadına başlanan avokadonun hava şartlarının normal olmasından dolayı bu rakamın 45 bin hektar alanda 70 milyon olması bekleniyor. Toptan adet fiyatı kalitesine göre 5-6 lira arasında değişen avokadonun 6-8 lira arasında perakende fiyatıyla tezgahlarda yerini buluyor.


Geçtiğimiz günlerde ilçede hasadına başlanan avokado bugün ilk olarak Bulgaristan’a ihracatı başladı. İhracatın bu yıl geçikmesinin nedeni Alanya Avokado Üreticileri Brliği Başkanı Hilmi Sevilgen'in de dediği gibi Türkiye'de de Avokado'nun fazla tüketilmesi Bahçelerden hasadı yapılarak toptancı haline bugün getirilen 10 bin adet yaklaşık 3 ton avokado, aracı şirket yetkili tarafından incelendikten sonra Bulgaristan’a gitmek üzere tıra yüklendi.

 


Fiyatlar geçen yıl 4,4.5 lira olan Avokadonun fiyatı bu yıl 5-6 lira arasında değişiyor.  Tüketici ise avokadoyu 5.5, 6 lira arasında marketlerden alabilirse iyi.”