Kafa bandının zekayı arttırmak için kullanılması fikri, bir çeşit bilim kurgu yapımı gibi görünebilir ama uzmanlar gerçekten de bu tip bir cihaz keşfettiler. Üstelik bu cihazın öğrenmeyi @ oranında arttırdığını iddia ediyorlar.

Aparat beynin prefrontal kortexine uygulanıyor..Beynin bu bölgesi birçok yönetimsel işleyişi kontrol ediyor. Karar alma, idrak kontrolü ve içeriksel hafızaya erişim bu bölümde gerçekleşiyor.

 

Bunu takanlar daha zeki olacak

 

Aparat beynin bu kısmı ile diğer kısımları arasındaki bağlantıda değişikliğe yol açıyor. Bu da öğrenmenin artırılmasına yardımcı oluyor.

 

Bunu takanlar daha zeki olacak

Tasarımcılar, 5-10 yıl içerisinde cihazı herkesin kullanacağını belirtiyorlar.

Daha önceki çalışmaların aksine bu çalışmada, beynin bölgeleri arasındaki bağlantının düzenlenmesinin, öğrenme hızını arttırdığı tespit edildi. Dr. Praveen Pilly “Bu deneyde prefrontal cortex’i, yayılım göstermeyen uyarıcı tutturaçlarla hedefledik. Bu bölge, karar verme, idraki kontrol ve yaşanan olayları hatırlama gibi bir çok yönetici işlevi kontrol eder. Beynin hemen hemen diğer tüm kortikal bölgeleriyle bağlantılı olan bu bölgenin uyarılması, geniş çaplı etkilere neden oluyor. Üstelik bir çok davranış geliştirme çalışmalarının ve transkranyal uyarı ile ilgili çalışmaların hedef alındığı bir bölgedir.” açıklamalarında bulundu.

 

Bunu takanlar daha zeki olacak

 

Bilim insanları, aparatı maymunlar üzerinde denedi. Maymunlar görsel uyarıcı ile bir ödülün bulunduğu lokasyon arasındaki çağrışımı öğrenmekle görevlendirildi. Başlangıçta ödülün bulunduğu lokasyonu bulmaları 15 saniye sürdü. Ancak aparatın kafalarına takılmasından sonra maymunlar ödülün yerini 2 saniyede buldu...

 

Bunu takanlar daha zeki olacak

Öğrenmeyi artıran bu teknoloji olmadan, maymunlar, 22 denemede ödülü bulurken, kafa bandı takılıyken 12 denemede bulabildiler. Bu da öğrenmenin yüzde 40 arttığı sonucunu ortaya çıkardı.

Aparatı tasarlayıp araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları şimdi Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayını bekliyor...

 

 

Sonhaber