Türk Kızılayı tarafından ocak ayında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hizmete açılan Türk Kızılayı Toplum Merkezi, Türk ve Suriyeli ailelere yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik aktivite alanları ile eğitim bölümlerinden oluşan merkez, savaş mağduru bireylere verdiği psikolojik desteğin yanı sıra bölge halkı ve Suriyeli ailelerin kaynaşması adına da çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Merkez, kuaförlük, Türkçe ve biçki-dikiş kurslarının yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik çeşitli gezi, sinema, spor ve eğitim programları düzenliyor.Merkezin yöneticisi Mustafa Şahin Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burada 3 temel programla çalıştıklarını belirtti.

"Birebir terapiler uygulanıyor"

 

Birinci amaçlarının uyum ve geçim kaynağını geliştirme olduğunu aktaran Fırat, şöyle devam etti:

"Bundaki amacımız yerel ve yabancı halkın uyumunu sağlamak. Bu kapsamda çeşitli meslek kursları açtık. Bölge halkı ve Suriyelilerin kaynaşması adına yöredeki tarihi yerlere gezi düzenliyoruz. Hep beraber sinemaya gidiyoruz. İkinci program olan psikososyal faaliyetlerimiz de ise uzman klinik psikologları fertlerle buluşturuyoruz. Birebir terapiler uygulanıyor. Savaş sonrası psikolojik ilk yardım eğitimi veriyoruz. Üçüncü programımızda ise temel eğitimler, bilgilendirmeler, yönlendirmeler yapıyoruz. Bireylerin yaşadıkları veya yaşayabilecekleri sıkıntıları anlatıp, çözüm bulmaya çalışıyoruz."

Fırat, merkeze daha fazla insanın ulaşması için saha çalışması yapıp ev ev dolaştıklarını da kaydederek, "6 eğitim odasından oluşan merkezimizde 15 uzman personel görevalıyor. Kısa süre önce faaliyete geçen merkezimizde yaklaşık bin 500 kişiye ulaştık. Bu sayı çok daha artacak." ifadelerini kullandı.

Kısa sürede çok güzel geri bildirimler aldıklarını anlatan Fırat, sığınmacıları kendi evlerinde gibi hissettirip, acılarını bir nebze de olsa unutturmayı planladıklarını kaydetti.