Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Milletimiz ‘tamam’ derse ancak o zaman kenara çekiliriz” ifadelerinden sonra sosyal medyada başlatılan kampanyanın bir algı operasyonuna dönüşmesi, devam mesajlarına uygulanan sansürün sorulması üzerine Kalın, “Sosyal medyayı kullanarak bir takım manipülasyonlara girişmek netice vermeyecek çabalardır. Biz geçmişte bu tür şeyleri çok yaşadık. Bunun nihai kararını verecek olan milletimizdir. Sandığa gittiği zaman verdiği karar belirleyici olacaktır. Sahte hesaplar üzerinden manipülasyonlar yapılmasının bir netice vermediğini ifade etmek isterim. Biz gerçeklerle uğraşalım, zaten hayatımızda yeterince sanal şeyler var. Milletimizin kararının ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Biz bu kararın ‘devam’ olacağını öngörüyoruz, düşünüyoruz, inanıyoruz. Bu konuda güvenimiz tam” diye konuştu.
Öğretmen atamalarına ilişkin konuşan Kalın, “25 bin öğretmenin ataması için çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki aylarda tamamlanacak ve Eylül ayı itibariyle 25 bin yeni öğretmenimiz görevlerine başlayacak” şeklinde konuştu.

“8 TERÖRİSTTEN İKİNCİSİNİN İLTİCA TALEBİNİN KABUL EDİLMESİ VAHİM BİR DURUM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ya da Ruhani ile bir görüşmesinin olup olmayacağının sorulması üzerine Kalın, “Yakın planladığımız bir görüşme trafiği yok ama olabilir” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’ın Türkiye’den kaçan darbeci askerlerin iadesine ilişkin tutumunu değerlendiren Kalın, “8 darbeci askerden, yani 8 teröristten ikincisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum. Bir AB ülkesinde dolaşmalarına izin verildiği gerçeği önümüzde duruyor, buna bizim tepkisiz kalmamız mümkün değil. Herkes biliyor ki bu 8 asker Türkiye’nin iki tane helikopterini çalarak Yunanistan’a. Bunlar Cumhurbaşkanımızı ve ailesini öldürmek maksadıyla Marmaris’e gitmişlerdi. Bırakın bunların iadesini, iltica taleplerinin kabul edilmesi hukuk adına da bir skandaldır. Elbette ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyerek bir gelişmedir” açıklamasında bulundu.

“MHP İLE ORTAK BİR MİTİNG DE YAPILABİLİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP lideri Bahçeli ile ortak bir miting programının olup olmayacağının sorulması üzerine Kalın, “Böyle bir ihtimal var. Kesinleşmiş bir kampanya programı henüz oluşmadı, şu günlerde oluşuyor. Böyle bir ihtimal de var. MHP ile ortak bir miting de yapılabilir. Cumhur İttifakı’nın mitingi olarak, BBP’de buna katılabilir. Bu Cumhur İttifakı’nın gücünü, birlik ve beraberlik ruhunu yansıtacak önemli bir mitin olacaktır. Sokağa çıktığınız zaman Cumhur İttifakı’nın gerçek manada sahiplenildiğini görüyorsunuz. Dolayısıyla bunu bir miting ile ortak bir tamım programlarla taçlandırmak da elbette güzel olacaktır” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN İNCE’Yİ KABUL EDECEKTİR”
Kalın, Muharrem İnce’nin randevu talebine ilişkin ise, “Önümüzdeki birkaç gün içinde bu olabilir. Cumhurbaşkanımız siyasi nezakete son derece ehemmiyet veren bir liderdir. Bu nezaket çerçevesinde elbette Sayın İnce’yi kabul edecektir. Seçim tarihinin ilan edildiği günden itibaren bu seçim kampanyasının yapıcı söylemlerle inşa edilmesi gerektiğinin hep altını çizdik. Bunun dışında yollara tevessül etmek, seviyesiz yaklaşımlar bizim kabul edebileceğimiz bir tarz değildir. Bu kabul elbette bu çerçevede gerçekleşecektir, görüş alış verişinde bulunulacaktır, ‘hayırlı olsun’ denilecektir. Randevu verilmesinde herhangi bir sıkıntı yok. Gün ve saat olarak özel kalemler bunu çalışıyorlar, önümüzdeki günlerde bu görüşme gerçekleşebilir” açıklamasında bulundu.

“BİZİM CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR”
Trump’un İran konusunda kararını açıklamasından sonra gündeme gelen uygulanacak ambargoların neler olduğunun sorulması üzerine Kalın, “Daha önceden İran’a yönelik bu tür yaptırımlar uygulandı. Bundan İran halkı ve bölge zarar gördü. Bu tür çatışmacı yaklaşımlardan ziyade daha kucaklayışı bir yaklaşımın isabetli olacağı kanaatindeyiz. İran bizim önemli bir ticaret ortağımızdır. İran ile birçok alanda yürüttüğümüz siyasi, ekonomik ilişkilerimiz var. Prensip olarak bu karar bölgede istikrarsızlığı körükleyeceği, yeni çatışmalar yol açacağına dair bizim ciddi endişelerimiz var” diye konuştu.

“TÜRKİYE ORAYA DA MÜDAHALE ETMEKTEN ASLA KAÇINMAZ”
Tel Rıfat’da PYD-YPG varlığının büyük ölçüde sıfırlandığını kaydeden Kalın, oradan kaçan insanların Azez’e gittiklerini kaydederek, bu konuyu Ruslarla görüşmeye devam ettiklerini belirtti. Kalın, “Tel Rıfat’ta herhangi bir terör riski söz konusu olması halinde Türkiye oraya da müdahale etmekten asla kaçınmaz. Bu konudaki kararlılığımız son derece net ve dünyanın malumu” şeklinde konuştu.

“ABD’NİN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ ORAYA TAŞIMASI BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR”
ABD’nin büyükelçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşıyacağının hatırlatılması üzerine Kalın, “ABD’nin büyükelçiliğini oraya taşıması bizim için yok hükmündedir. Biz Filistin yönetimi ile yakın ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Kudüs ve çevresinde tarihi, dini kimliğin korunması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.
(İHA)