Banyo yapılırken kombinin suyu ısıtması uzun sürüyorsa bu durumda akan soğuk su ziyan edilmemeli, bir kova içerisine doldurulmalıdır. Bu su daha sonra temizlik amacıyla kullanılabilir.

• Elde bulaşık ve çamaşır yıkamak da aşırı su harcanmasına neden olur. Çamaşır ve bulaşık yıkamada elde yıkamaya göre çok daha az su harcayan çamaşır ve bulaşık makineleri kullanılmalıdır. Bu makinelerin kullanımında ise makinenin tamamen dolması beklenmeli ya da bulaşık veya çamaşır yüküne göre kullanılacak su miktarını ayarlayabilen makineler tercih edilmelidir.

Evdeki tesisatta herhangi bir kaçak olmadığından emin olunması da su tasarrufunda oldukça önemlidir. Bu yüzden tüm kaçaklar ve damlatan musluklar en kısa zamanda tamir ettirilmelidir. Balkon ve teras gibi yerlerdeki musluklardaki sızmalar ve damlamalar kolay fark edilemeyeceklerinden dolayı bu gibi yerlerde bulunan musluklar belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.

• Suyun en çok harcandığı yerlerden birisi de banyolardır. Her ne kadar keyifli olsa da küvete su doldurmak su tüketimini ciddi derecede arttırır. Bunun yerine duş almak tercih edilmelidir. Ancak su tüketimi daha da azaltılmak isteniyorsa, sıcak su bir kova içerisine alınmalı ve bir maşrapa yardımı ile yıkanılmalıdır. Bu yöntem ile duş almaya göre ciddi oranda su tasarrufu yapılabilir.

• Diş fırçalama ve tıraş olma esnasında musluklar kapalı tutulmalı ve gerektiğinde açılmalıdır. Özellikle her gün tıraş olanların tıraş bıçaklarını temizlemek için sıcak su kabı kullanmaları, önemli derecede su tasarrufu sağlar.

• Su faturasını düşürmek için alınması gereken birinci önlem su tasarrufuna olanak sağlayan ürünlerin tercih edilmesidir. Klozet rezervuarların az ve çok su verecek şekilde iki düğmeli olması sadece önüne el tutulduğunda su akıtan fotoselli bataryaların kullanılması ya da batarya ve hortumlara su akışını sınırlandıran cihazların takılması su tasarrufunda çok etkilidir.


Tuvaletlerdeki rezervuarlar tek akışlıysa ya da bu rezervuarlardan akan su daha da azaltılmak istenirse bu durumda rezervuar içerisine içi su dolu bir şişe yerleştirilerek her akışta tasarruf sağlanabilir. Rezervuara koyulan şişe 1 litre hacminde ve günde sifon 10 kez çekiliyorsa bu şekilde ayda 300 litre su tasarrufu yapmak çok kolaydır. 

 

sonhaber.in