İşte meraklısına, fikirleriyle dünyayı değiştiren Steve Jobs hakkında kolay ulaşamayacağınız 19 ilginç bilgi…

1- Steve Jobs 1985 yılında Apple’dan atıldı

Apple’ın sahibi John Sculley ve Steve arasında yaşanan bir takım problemlerden dolayı Apple'dan atıldı. Atılma sebebi ise, Jobs performans olarak oldukça düşük olan Macintosh’un fiyatını düşürmek istedi ve reklam bütçesinin büyük bir bölümünün de Apple 2’den Mac’e kaydırılmasını teklif etti. Fakat Sculley bu teklifi reddetti. Düşük satış rakamlarının nedeninin Macintosh’un fiyatının değil, çokta etkileyici olmayan yazılımı olduğunu savundu. Sonra araları bozuldu ve haliyle Jobs, Apple’dan atıldı.

2. Mavi kutu

100 Amerikan Doları karşılığında satın alınabilen bu kutular, telefon sistemlerini ‘hack’leyebilmek ve Dünya üzerindeki her hangi bir numarayı arayabilmek gibi özelliklere sahipti. Wozniak ve Jobs, ürettikleri mavi kutuyu kullanarak yaptığı ilk telefon görüşmesinde, Henry Kissenger taklidi yaparak Papa’yla konuşmak istemişti fakat başarılı olamadı.


3. Aşk acısı

Steve Jobs hippi zamanlarında folk müzik sanatçısı Joan Boaz ile beraberdi. Fakat Boaz, Jobs’un en sevdiği müzisyenlerden biri için Jobs’tan ayrıldı. Bu müzisyen Bob Dylan’dı.

4. Din

Hindistan gezisinde meditasyon yapmanın ve hayatı daha basit şekilde yaşamanın yollarını öğrenen Jobs’un dini Zen Budizm.

5. Evlilik

Jobs, mahremini dışa yansıtmayı çok sevmiyor. Dolayısıyla da evliliği hakkında çok insan bilgi sahibi değildir. Magazin severler için; Steve Jobs, 18 Mart 1991’de, Kaliforniya’daki Yosemite Doğal Park’ında Laurene Powell Jobs ile evlendi. Çift, Steve hayatını kaybedene kadar da evli kaldı.

6. Uyuşturucu

Gençlik yıllarında uyuşturucu bir hap türü olan LSD kullanmış ve bundan pişman olmamıştı. Bir kitap röportajında, ‘hayatımda yaptığım en önemli şeylerden biri, ikisi ya da üçü’ şekildeki yorumlarıyla herkesi şaşırtmayı başarmıştı. Ayrıca vefatından önce, LSD kullanmanın ona ‘farklı düşünme’ gibi bir ayrıcalık sağladığını belirtmişti.


7. Pixar

Jobs, Pixar Animasyon Stüdyolarını 1986 yılında George Lucas’tan satın aldı.

8. Hijyen

ATARI şirketinde çalışırken Jobs, hijyen takıntısı yüzünden çalışma saatlerini geceye aldırmıştı. Asla banyo yapmaz ve ofiste çıplak ayakla dolaşırdı.

9. Park sorunu

Arabasını her zaman engelli park alanına park ederdi.

10. Üniversite terk!

Üniversitedeyken okuldan ayrıldı… Kaliforniya’daki Homestead Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra Reed Üniversitesi'nde eğitim hayatına devam etti. Fakat burada yalnızca 1 dönem eğitim gördü ve okulu bıraktı. 18 ay boyunca ilgi alanı olan ‘audit classes’ da eğitimine devam etti.


11. Sensei!

Potansiyellerini gördükten sonra, Google’ın kurucuları olan Sergey Brin ve Larry Page’e akıl hocalığı yaptı.

12. Kuralsız!

Mercedes SL55 AMG marka arabasını kullandığında hiçbir zaman plaka kullanmıyordu.

13. Balıkperver

Jobs bir peskateryan. Bu da balık yiyor fakat başka hiçbir tür eti tüketmiyor anlamına geliyor.

14. Evlat sorunu

İlk çocuğunun babası olduğunu reddetti ve kısır olduğu yönüne bir açıklama yaptı. Anne, çocuğu yardım kuruluşlarından aldığı destekle büyütmek zorunda kaldı. Fakat daha sonra Lisa adındaki kızın, Jobs’un kızı olduğu ortaya çıktı.

15. Muhteşem dönüş

90’lı yılların ortalarında Apple’a tekrar geri dönen Jobs, Apple’ın ilk bilgisayarlarını ve makinelerini Stanford Üniversitesi’ne bağışladı. Bunu nedeni ise yeni bilgisayarlara yer açmaktı. Ayrıca geçmişi silmek ve şirketi ‘sorunlu’ günlerinden sıyırıp geleceğe bakmak gibi nedenlerden de bu bağışı yaptığı, Jobs hakkında bilinen diğer bilgiler arasında.


16. Yalan söyledi!

Jobs, Steve Wozniak’a yalan söyledi… ATARI firması için ‘Breakout’u ürettiklerinde, projeden P pay alacaklarına dair anlaşmışlar. ATARI Jobs’a 5000$ vermiş fakat Jobs Wozniak’a ‘700$ verdiler’ dedi bu da Wozniak’ın 350$ alması anlamına geliyordu.

17. 1 Dolarlık adam!

1997 yılına kadar 1$ maaş alan Jobs, aynı yıl Apple’ın en tepesindeki yönetici oldu. 2007 yılında maaşı hakkında yaptığı, ’50 Cent’ini bir yıl boyunca yaptığım çalışmalar sayesinde, diğer 50 Cent’ini de performansım sayesinde kazanıyorum’ şekildeki açıklamasıyla durumu bir hayli ti’ye aldığını göstermişti.

18. Abdulfattah Jandali?

Steve Jobs, asalında biyolojik olarak Suriyeli bir Müslüman. O evlat edinilmiş ve biyolojik babasının adı Abdulfattah Jandali. Biyolojik annesi ise bir Amerikalı olan Joanne Carole Schieble. Babası, annesiyle evlenmeyi reddedince Steve evlatlık olarak bir başka aileye verilmiş.

19. Son sözü!

Pankreas kanseriyle uzunca bir süre savaşan Steve Jobs’un son sözleri, ‘Oh wow, oh wow, oh wow’ oldu.

 

sonhaber.in