Günümüzde depresyon ve intihar düşünceleri gençler arasında geçmiş nesillere göre daha yaygın durumda. Yapılan araştırmalar sosyal medyanın depresyon hastalığını  ve intihar girişimlerini körüklediğini ortaya koydu.Araştırmacılar 12 ila 17 yaşları arasındaki yaklaşık 200.000 genç  ve 18 yaş üstü  400.000 yetişkin hakkında on yıllık bir inceleme yaptılar. 2000'li yılların ortalarından itibaren 26 yaşın altındakilerin akıl sağlığında bozulmaların arttığı tespit edildi. 26 yaşın üzerindeki yetişkinlerde böyle bir durum görülmedi.

San Diego State Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Jean Twenge, “Araştırmalar, ergenler arasında ruh sağlığı konularında bir artış olduğunu da belgeliyordu, ancak bunun her yaştan insan arasında bir değişim mi yoksa kuşak değişiminden mi olduğu belli değildi” dedi. Twenge, gençlerin yüksek oranda zihinsel sağlık problemleri yaşadıklarını, bunun muhtemel nedeninin sosyal medya kullanımındaki  son 10 yılda yaşanan artış olduğunu söyledi.

Gençlerin boş zamanlarını geçirme biçimlerinin temelde değiştiğini belirten Twenge, "Gençler arkadaşlarıyla kişisel olarak daha az, sosyal medyada daha çok zaman geçiriyorlar" dedi. Bu durumun uyku sürelerini de azalttığını vurgulayan profesör, "Y eterince uyuyamamak , depresyon ve intihar düşünceleri için önemli bir risk faktörüdür" dedi.

Yapılan araştırmalar,  özellikle genç kızların daha çok etkilendiğini ortaya koydu. 2017'de yapılan bir araştırmada 5 genç kızdan 1'inin sosyal medyadan olumsuz etkilendiği görüldü.   Benzer şekilde, ciddi psikolojik rahatsızlıklar da, 18-25 yaşları arasında yüzde 70 artış gösterdi. Aynı zaman aralığında, intihar düşüncelerinde, 18-25 yaşları arasındakiler arasında yüzde 55'lik bir artış gözlendi. 22 ve 23 yaşındaki gençlerde ise intihar girişimi iki katına çıktı.