Avrupa’nın bütünlüğü için çaba gösterenlere verilen Uluslararası Şarlman Ödülü’ne bu yıl Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron layık görülmüştü. Macron’a, ödülü Almanya’nın Aachen kentinde düzenlenen törende Alman siyasetçi Juergen Linden ve Aaachen Belediye Başkanı Marcel Phillip’in tarafından takdim edildi. Aachen Belediye binasında düzenlenen törende konuşan Macron, Avrupa için harekete geçme çağrısında bulundu.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de katıldığı törende, alışılanın aksine dinamik bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Macron, bugün Avrupa hayalinin tereddüt döneminden geçtiğini ve bu hayalini yaşatmanın da öldürmenin de kendi ellerinde olduğunu vurguladı.

"KORKMAYALIM, CESARET EDELİM"
Alışkanlıkların değişmesinden korkmadan yeniden güçlü bir Avrupa’yı oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Macron, liderlerin güçlü bir Avrupa için 4 noktaya dikkat etmesi gerektiğini söyledi. “Güçsüz olmayalım, seçim yapmaktan kaçmayalım. Ayrı olmayalım, birleşelim. Korkmayalım, cesaret edelim. Beklemeyelim, hemen harekete geçelim, uykudan kalkın Fransa değişti” diyen Macron, Avrupa liderlerine çağrıda bulundu.
1950 yılında bu yana Avrupa’nın bütünlüğü için çaba gösterenlere verilen Uluslararası Şarlman Ödülü her yıl eski Karolenj İmparatorluğu’nun başkenti Aachen’da sahiplerini buluyor. Ödüle layık görülenler arasında Papa Francis, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz yer alıyor.
Macron, 2017 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden bugüne Avrupa’ya ve Avrupa değerlerine yeni bir nefes kattığı ve Paris İklim Anlaşmasının imzalanmasındaki katkıları nedeniyle 2018 Şarlman ödülüne layık görülmüştü.
(İHA)