Balıkesir'in Manyas ilçesine yerleşen Kazaklardan miras kalan 220 yıllık tat sofralara ulaşıyor. Kolay pişimi ve farklı damak tadıyla Marmara bölgesinde haklı bir üne sahip olan Kazak fasulyesini bugün Kazakların terk ettikleri köyde yaşayan Kocagöl Mahallesi çiftçileri yetiştiriyor.

TALEPLERE YETİŞEMİYORLAR

Manyas Gölü'nün kenarında bulunan Kocagöl'de yetiştirilen Kazak fasulyesi üreticileri taleplere yetişemediklerini söylüyor. Kazak fasulyesi üreticilerinden İlhan Can, Mehmet Şimşek ve Baki Kuşçu, Kazak fasulyesinin diğer fasulyelere göre daha kısa sürede yetiştiğini açıkladı. Mehmet Şimşek, "Kazaklardan kalan bize miras. Ben birinci sınıfı onlarla birlikte okudum, onlar 62'de gittiler. Bu köyün yerlisi onlar, biz dışarıdan gelip buraya yerleştik. Bu fasulyeyi fazla kaynatmanıza gerek yok. Kaynatırsanız çorba olur. Kazak fasulyesi üç ayda yetişir" diye konuştu.