PrimNet: Yüz tanıma teknolojisi

Araştırmacılar, şu anda insanlar için sınırlı şekilde kullanılan yüz tanıma sistemlerini, oldukça inovatif bir şekilde kullanmayı başardı. Sinir ağı temelli yaklaşım kullanarak PrimNet isimli yüz tanıma sistemi geliştirildi. PrimNet, diğer yüz tanıma teknolojileri gibi insanları değil, nesli tükenmekte olan canlıları tespit ediyor.

Nesli tükenmekte olan canlıları korumak amacıyla geliştirilen PrimNet, Android mağazası için geliştirildi. Bu uygulama ile kullanıcılar, karşılaştıkları hayvanın fotoğrafını çekebiliyor. Çekilen fotoğrafta yüz tanıması yapan uygulama, hayvanın hangi tür ve cins olduğuna göre birebir eşleşme veya beş yakın adayı gösteriyor. Bu sayede hayvanları strese sokan ya da hatta incitebilen izleme cihazlarına gerek kalmıyor.

Binlerce referans fotoğraf kullanılarak eğitilen PrimNet, çekilen fotoğrafta saç, kürk, göz rengi ve diğer faktörleri inceliyor. Bu teknolojinin insanlara uygulanandan daha zor olmasının nedeninin ise hayvanların doğal ortamlarında dış görünüşlerinde çeşitli değişimler yaşanabilmesi olduğu gösteriliyor.

Pratikte, PrimNet ve onun mobil uygulamasının “yüzde 90’dan daha yüksek doğrulukta” çalıştığı belirtiliyor. Birebir eşleşmede yüzde 10’luk hata payı biraz yüksek gibi görünüyor. Ancak sistem, sunulan beş öneride neredeyse kusursuz bir eşleşme sağlayabiliyor.

Geliştiricilerin bir sonraki hedefi ise bu sistemi açık kaynaklı hale getirerek, primat gibi nesli tükenmekte olan hayvanlar için koruma çalışmalarının yürütülmesini sağlamak.