Programa, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel de katıldı. Programda konuşan Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, haber kameramanlığının dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu söyledi. Polatel, haber kameramanlarının görevleri icabı insanların kaçarak uzaklaştıkları yerlere koşarak gittiklerini belirtti.

Haber kameramanlarının 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde önemli bir sınavı başarıyla geçtiğine dikkati çeken Polatel, meslektaşlarının o gece darbecilere karşı kamuoyu ve vatandaşları bilgilendirme görevi üstlendiğini bildirdi. Haber kameramanlığı mesleğinin zor bir meslek olduğunu işaret eden Polatel, meslekten emekli olmanın daha da zor olduğunu anlattı.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ise basın mensuplarının toplumun gözü ve kulağı olduğunu belirtti. Gök, basın mensuplarını iş stresinden uzakta bir araya getirmek için ilkini geçen yıl düzenledikleri programın ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Basın mensuplarının 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi gecesi canları pahasına görevlerini yaptığını vurgulayan Gök, yaşanan kötü günlerin geride kaldığını kaydetti. Türkiye'nin yaşadığı zor günleri toplumun tüm kesimlerinin birlik ve beraberliği sayesinde atlattığını anlatan Gök, "Birbirimizi sevmek mecburiyetinde değiliz ama birbirimize saygı duymak zorundayız" ifadesini kullandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranının yüzde 27'den yüzde 30'a çıkartılmasına ilişkin maddenin "torba tasarı"dan çıkarıldığını anımsatarak, "Gelir vergisi konusunda bizim yüzde 27'ye itirazımız vardı. Onu yüzde 30 yaptılar, sonra yüzde 27'yi muhafaza ettiler. Yüzde 27'lik vergi kesintisi oranının çalışanlar için yüksek. Yüzde 27'nin kabul edilebilir bir tarafı yok ama yüzde 30 çok ama çok kötüydü” diye konuştu.

Taşeron işçilerin kadro taleplerine de değinen Atalay, "Bu konu, 1 milyon taşeron işçisinin yanında bu işçilerin aileleri düşünüldüğünde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar?" değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, Tüpraş İzmir Rafinerisinde önceki gün meydana gelen patlamada yine işçi ölümleri yaşandığını hatırlatarak, iş kazalarının Türkiye'de can yakmaya devam ettiğini dile getirdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu, bundan da en çok işçiler ile küçük esnafın etkilendiğini ifade etti.

Esnafın toplumun en önemli unsuru olduğuna işaret eden Palandöken, zor şartlarda görev yapan basın mensuplarının da toplumun önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Polatel, haber kameramanlarına verdikleri destekten ötürü Atalay ve Palandöken'e plaket, Gök'e ise 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili basın mensuplarının kaleme aldığı "Kalkışma" adlı kitabı takdim etti.

Programda ayrıca haber kameramanı olarak emekliye ayrılan Cezmi Sayılgan, İsmail Köşeli, Cenk Barut ve Süleyman Damla'ya plaketlerini Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök verdi.