Rusya‘nın öncülüğünde birden çok ülkedeki siber korsanların yeni oluşturduğu zararlı yazılım VPNFilter, yüz binlerce ev ve iş yeri kullanıcısının cihazlarına bulaşmış durumda. Linksys, Netgear, TP-Link ve Mikrotik markalı internet yönlendirici ve modemle birlikte, QNAP markalı ağa bağlı depolama aygıtlarını (NAS) da hedef alan bu zararlı yazılım için güvenlik analistleri tavsiyeler vermeye devam ediyor.

VPNFilter, trafiğinizi dinleyerek verilerinizi çalıyor!

Başta Ukrayna olmak üzere 50’den fazla ülkede yayılan VPNFilter, modem cihazlarına sızarak kullanıcıların internet trafik verilerini izleyip başka yerlere gönderiyor. Bu yazılımdan korunmak için FBI da bir duyuru yayınlayarak kullanıcıları bilinçlendirmek istedi. Duyuruda kullanıcıların ev ve iş yerlerindeki modem cihazlarını kapatıp açmaları istendi.

Virüs bulaşmış bir cihazı yeniden başlatarak, kötü amaçlı yazılımların silinebildiğini iddia eden FBI ayrıca kullanıcılarına güvenli internet için bazı tavsiyelerde de bulundu. FBI; güçlü şifre kullanımını, şüpheli şifrelerin değiştirilmesini, modem ve depolama aygıtlarında düzenli güvenlik güncelleştirilmelerinin uygulanmasını ve kullanılmıyorsa uzaktan erişimözelliklerinin kapatılmasını istedi.

Kaynak:Shiftdelete.net