Özellikle konu temizlik olunca sirkenin mucizevi etkileri saymakla bitmez. Arındırıcı ve dezenfekte edici etkisi sayesinde sirkeyle hemen her türlü temizliği kolaylıkla ve kimyasal ürün kullanmadan yapmanız mümkün. Peki temizleyeyim derken sirkenin zarar verebileceği, bu nedenle temas ettirmemeniz gereken eşya ya da yüzeyler hiç mi yok? Elbette ki var. İşte, evde sirke sürmemeniz gereken 4 yer:

Ahşap döşemeler sirkeyi sevmez

Evinizdeki ahşap zeminleri temizlerken en iyi yöntem, sabunlu su kullanarak silmek ya da kuru bir bezle tozunu almaktan geçer. Ahşap temizliğinde sirke kullanmak zeminin zedelenmesine sebep olur. Ayrıca sirke, ahşap zemininizin parlaklığını soldurur ve olduğundan daha kirli görünmesine sebep olur. Yerler dezenfekte olsun, pırıl pırıl parlasın derken, sizi hayal kırıklığına uğratacak bir neticeyle karşılaşabilirsiniz.

Tezgahları aşındırır 

Evde sirke sürmemeniz gereken 4 yer sıralamasının ikinci basamağında tezgah üstleri vardır. Granit, mermer ya da sabuntaşı gibi doğal taşlar hiçbir biçimde asitle bir araya gelmemelidir. Asit, söz konusu yüzeyleri hem aşındırır hem de tezgahta benek benek lekeler oluşmasına neden olur. Fazla yoğun olmayan bir deterjanı ya da sabunu suyla çözerek hazırlayacağınız geleneksel karışım, tezgah yüzeyindeki yağı ve kiri temizlemenin en güvenilir yoludur. Yine ne varsa eskilerde var!

Çamaşır ve bulaşık makinelerinde arızaya sebep olabilir

Çamaşırlarınızın ya da bulaşıklarınızın daha temiz olmasını sağlamak için sirke deterjan gözüne sirke koymak yaygın olarak tavsiye edilen bir yöntemdir. Ancak bu, makinelerinizle kumar oynamaya benzer. Doğru; sirke, özellikle bulaşıkların metal kısımlarını göz kamaştırıcı bir parlaklığa kavuşturur. Ancak aynı sirke, makinenizin çalışmasını sağlayan lastik hortumlar ve diğer bağlantılar için tam bir seri katil görevi görür! O nedenle siz siz olun makinenizde sirke kullanmadan önce iki kere düşünün.

Bıçaklara zarar verir

Sirkeye dost olmayan son yer bıçak yüzeyleri. Eğer dünyanın parasını verip aldığınız bıçaklar karbon alaşımlı çelikten imal edilmiş ise onları temizlemek için sirke kullanmak iyi bir fikir olmaz. Zira sirke asidi bıçaklarınızın ömrünü kısaltır, hatta onları küflendirebilir bile! Bu nedenle kullandığınız bıçakları klasik deterjanlı su yöntemiyle temizlemenizi öneririz. Ayrıca bıçakların paslanmasını önlemek için onları belirli aralıklarla yağlayabilirsiniz.

 

sabah.com