Antalya'nın Kemer ilçesinde deniz kaplumbağalarına ilgisi nedeniyle "Tosbağacı" olarak adlandırılan Mustafa Ilgaz, 20 yıldır caretta caretta yavrularına gözü gibi bakıyor.

Dört çocuk babası 53 yaşındaki Ilgaz, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların popülasyonunu artırmak için gönüllü uğraş veriyor.

Mayıstan itibaren Çıralı sahiline yumurtlamaya başlayan caretta carettaların ve yumurtaların sayısını tutmaya başlayan Ilgaz, yumurtadan çıkış döneminden yavruların denize ulaşmasına kadar tüm süreci büyük bir titizlikle takip ediyor. 

Mesaisine sabahın erken saatlerinde başlayan Ilgaz, yerli ve yabancı turistlere de deniz kaplumbağaları hakkında bilgi veriyor. 

Yavruların Çıkışı Turizme Katkısı Sağlıyor

Caretta carettaların turizmede büyük katkısı var. İnsanların yavruların çıkış zamanına göre tatil planları yapıyor ve bölgeye geliyor. 

Tosbağacı Mustafa Caretta Carettaların ısırma olayına da aydınlık getiriyor. Ilgaz'a göre caretta carettalar elle beslemeler neden oluyor. 

Çıralı sahilinde geçen yıl 142, bu yıl ise 75 yuva bulundu. Yuvaların az olmasına rağmen bu yıl gönüllüler sayesinde yumurta tahribatında büyük bir düşüşü yaşandı.