CIA Vault 7 sızıntısı tekrar gündemde!

Sızan CIA belgelerinde akıllı telefon ve akıllı TV gibi ürünlerin birer gözetleme cihazı haline dönüştürülmesinden bahsediliyordu. Olayın bir numaralı şüphelisi tespit edilmiş ve Ağustos ayında hapse girmişti. Öte yandan, şüphelinin hiçbir suçunun bu tarihten beri sabit görülmeden hapiste tutulması tartışma konusu oldu.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında, 29 yaşındaki eski CIA yazılım mühendisi Joshua Schulte, belgelerin sızdırılması sonrasında ulusal güvenlik bilgilerini dağıtmaşüphelisi oldu. Yetkiler NSA ve CIA belgelerini ele geçirirken, bazı elektronikler ile şahsın pasaportuna da el koydu.

Ağustos ayında ise Schulte, sızıntı konusundaki ithamların yanı sıra çocuk pornografisi bulundurma ile suçlandı. Hatta şüphelinin 10 bin yasadışı görüntübarındıran bir sunucuya sahip olduğu ve bu sunucuya 100 kişinin eriştiği açıklandı. Eylül ayında New York’u terk etmemek şartıyla salıverilen Schulte, bu kuralı ihlal ettiği gerekçesiyle tekrar içeri girdi.

1 yıldan uzun süredir devam eden soruşturmada Schulte’nin Vault 7 ile bağlantısının kesinleştirilememesi ve resmen suçlanamaması kafalarda soru işareti yaratmış durumda. Bu durumun normal olmadığı ve şahsın kendisini savunmasına izin verilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bu olayın CIA’nın ününe damga vurduğu söylenirken, Schulte’nin ailesi teşkilatın hassas belgeleri korumayı becerememesi konusunda Schulte’yi günah keçisi ilan ettiğini söylüyor. Görünen o ki bu olay hakkındaki tartışmalar büyümeye devam edecek.

Kaynak:Shiftdelete.net