Yemek yapmak bazılarımız için en büyük keyiflerden biri, bazılarımız için ise korkarak kaçılan bir zorunluluk. İkinci gruptakilerin çoğunluğu yaptıkları yemekler hayal ettikleri lezzette olmadığı için yemek yapmaktan kaçınıyor. Halbuki hayallerle gerçekler arasında duran engel aslında çoğunlukla çok basit hatalar. Sizin için yemek yaparken en sık yapılan hataları derledik. Bu temel hataları yapmayı bıraktığınızda yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu siz de göreceksiniz.

Çok fazla tuz kullanmak, hem yiyen kişinin her lokmadan sonra su içme ihtiyacı hissetmesine neden olur hem de sağlığa zararlı bir alışkanlıktır. Tuzu küçük tutamlar halinde eklemeli ve yemeğinizi pişirirken mutlaka arada tadına bakarak tuzunu kontrol etmelisiniz.

Tatlılara çok fazla şeker eklemek, yemeklere çok fazla tuz eklemekle aynı şeydir. Çok tatlı seviyorsanız şekeri artırmak yerine meyveleri kullanarak tatlınızın lezzetini artırmaya çalışın.

Makarna pişirmek için küçük bir tencere kullandığınızda, makarnayı eklediğiniz anda kaynamış suyun sıcaklığı düşer ve yeniden kaynama noktasına ulaşması için zaman geçmesi gerekir. Ilık suda bekleyen makarna hamur olur ve yapışır. Hamur olmuş bir makarna kadar da kötü bir şey olamaz. O nedenle makarnanızı büyük bir tencerede ve bol suda haşlayın.

Normalde makarna haşlandıktan sonra sudan geçirilerek durulanmaz. Ancak makarnanızı fazla pişirdiyseniz birkaç dakikalığına soğuk suya tutup pişme sürecinin durmasını ve makarnanızın dirileşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer kurtarılamayacak kadar fazla pişirdiyseniz, o zaman makarnanızı çorba ya da fırın makarna yaparken kullanabilirsiniz.

Pilava çok fazla su koyduğunuzda lapa olur. 1 bardak pirinç için 1,5 bardak sıcak su ölçüsü pilav için uygundur. Lapa olan pilavınızı da sakın dökmeyin, kadınbudu köfte yapmak için bundan daha uygun bir zaman bulamazsınız.

Unu elemediğinizde topaklarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle sos ya da çorba yaparken bu hata çok sık yapılır. Eğer pişirdiğiniz şey topak topak olduysa bir blender yardımıyla pürüzsüzleştirebilirsiniz

Hamuru kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamazsanız, kekinizi çıkarmanız çok zor olabilir. Kek muhtemelen parçalanacaktır. Eğer böyle bir sorun yaşadıysanız üzülmeyin. Kek parçalarını kullanarak supangle ya da başka tatlılar yapabilirsiniz.

Fırın kağıdı kullanmaz ve kurabiyelerinizi doğrudan tepsiye koyarsanız, kırılma, parçalanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer kırılırlarsa magnolia vb. tatlılar yaparak kurabiye parçalarını değerlendirebilirsiniz.

Sebzeleri fazla pişirdiğinizde kururlar ve tatsız tuzsuz olurlar. Böyle bir sorun yaşarsanız sebzelerinizi önce buzlu suya koyup soğutun. Ardından sıcak haşlama suyunun içine atıp kısa süre ısınmalarını sağlayın.

Yağı azalttığınızda doğru bir şey yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama bu yemeğinizin lezzetini olumsuz etkilediği gibi sağlıklı yağ asitlerini almanızı da engeller. Azaltacaksanız kızartma gibi yağlı yiyecekleri kesmeyi deneyin.

Hamur işi yaparken tarifte aksi belirtilmediği müddetçe malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Soğuk malzemelerin birbirine karışması daha zordur. Üstelik oda sıcaklığındaki malzemelerle yaptığınız hamur daha iyi kabarır.

Yemek tariflerindeki malzemelerin eklenme sırası belli bir mantıkla belirlenir. Eğer bu sırayı izlemezseniz yemeğinizin içindeki malzemelerin bazıları çiğ kalabilir, kekiniz yeterince kabarmayabilir, ya da sosunuzun tadı istediğiniz gibi olmayabilir.

Tarifleri dikkatli okumadığınızda kullandığınız malzeme miktarları yanlış olabilir. "1 bardak dövülmüş ceviz" ile "1 bardak ceviz, dövülecek" aynı şey gibi görünse de farklı miktarlara tekabül eder. Bu inceliklere dikkat etmediğinizde ölçüleriniz şaşabilir.

Fırınınızı fazla ısıttığınızda yemeğinizin dışı yanar, içi ise çiğ kalır. Yemek pişerken gözünüzü üzerinden ayırmayın. Çünkü fırınların termostatlarında yazan dereceler her zaman çok doğru olmayabilir.

Yemek pişerken sürekli fırının ya da tencerenin kapağını açmak, yemeğinizin pişme süresini uzatır, hatta doğru düzgün pişmesine engel olur. Özellikle fırının kapağını her açtığınızda içerideki sıcaklığı düşürürsünüz. Yemeğin durumunu görmek istiyorsanız kapağı açmadan bakın.

Yemeklerinizi yeterince karıştırmadığınızda tencerenin dibinde kalanlar yanabilir. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, yanık olmayan kısımları başka bir tencereye aktarıp pişirmeye orada devam edin. Yanık kısımları yemeğin kalanıyla karıştırıp tadını bozmayın sakın.

Et termometresi kullanmadığınızda, çok usta bile olsanız etin içinin pişip pişmediğini dışarıdan bakarak anlamanız mümkün olmayabilir. Çatal batırdığınızda etin suyunun akmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle termometreyi mutfağınızda mutlaka bulundurun.

Yemeğin yanığını seviyor olabilirsiniz ama bu kömürleşmiş parçalar kanser yapan maddeler içerir. Yemeğinizi bilinçli olarak yakmak sağlığa zararlıdır.

Tavanızı fazla doldurduğunuzda, malzemelerinizin hepsine eşit pişecek alan kalmayabilir. Tavanın tabanının her tarafını eşit kalınlıkta olacak şekilde malzemelerle kaplayın. Tavanız çok dolu olduğunda yemeğin pişme süresi uzar ve lapa gibi bir yemek elde edersiniz.

Mangalınızın ızgarasını henüz sıcakken temizlemediğinizde, bir sonraki seferde etiniz yapışır ve yanar. Pişirdiğiniz etleri yemek varken ızgara temizlemek biraz can sıkıcı olabilir, ama bir sonraki mangal keyfinin hatırına ufak bir sıkıntıya katlanmaya değer.

Blender, mikser ve mutfak robotunu birbirine karıştırmayın. Bunların her biri farklı işler içindir. Blender yiyecekleri karıştırıp püre yapmaya yarar, mikser karıştırır ya da çırpar, mutfak robotu ise bu ikisinin melezidir. Doğru makineyi kullanmazsanız yemeğinizin kıvamı istediğiniz gibi olmaz.

Malzemelerinizi yemeği pişirmeye başlamadan önce hazırlamalı, ihtiyacınız olan miktarları ölçmeli ve elinizin altında hazır bulundurmalısınız. Malzemelerde dövülmüş sarımsak yazıyorsa, yemeği pişirirken her şeyi bırakıp sarımsak dövmeye kalktığınızda yemeğiniz yanabilir.

Yemek yaparken her aşamada mutlaka tadına bakın. Böylece hem tarifte eksik bir şey kalmadığından emin olursunuz hem de tuz, baharat gibi eklemeleri doğru miktarlarda ekleyebilirsiniz.