Blue Origin roketi, canlı yayında fırlatıldı

Son dönemde uzay şirketleri arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Bunun ana nedenlerinde biri; uzay turizmi sektörü ile insanları uzaya gönderme yarışının hız kazanması. Dünyanın en zengin insanı olarak bilinen Jeff Bezos da uzay şirketi Blue Origin ile bu alanda yarış edenler arasında yer alıyor.

Şirket, yeniden kullanılabilir özellikteki New Shepard isimli roketini uzaya gönderdi. Canlı olarak yayınlanan bu testlerde New Shepard, ön kısmında bulunan Crew Cpsule ile yaklaşık 106 km yukarıya çıktı. İlk 20 saniyenin sonunda Crew Capsule’u serbest bırakan roket, dünyaya dikey bir şekilde iniş yapmayı başardı. Bu test sırasında roketin hızı 3540 km’ye kadar ulaştı.

Blue Origin, uzay roketini dünyaya dik indirmeyi başaran ilk uzay şirketlerindenbiri olmasından dolayı dikkat çekiyor. SpaceX’in Falcon 9 roketi ile kıyaslandığında çok küçük kalan bu roket, uzay turizmi çalışmaları için büyük bir öneme sahip.

Blue Origin, birkaç ay içinde insan yolcuları uzaya göndermeyi planlıyor. Bunun için 6 yeni Shepard roketi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca bu roketlerle insanları uzaya göndermekte bir nevi ev görevi görecek olan Crew Capsule üzerinde de çalışmalar sürüyor. Altı kişilik kapasiteye sahip olan Crew Capsule,en üst noktada turistlere yer çekimsiz deneyim sunuyor ve üzerindeki 3 paraşütü ile yumuşak bir iniş yapabiliyor.

Kaynak:Shiftdelete.net