Washington Üniversitesi mühendisleri tarafından tasarlanan robot böceklere bir ad bile verildi: RoboFly. Bu teknolojik böcekler ilk olarak 23 Mayıs 2018‘de Avustralya’nın Brisbane şehrinde düzenlenecek olan Uluslararası Robot ve Otomasyon Konferansı‘nda görücüye çıkacak.

Ekibin RoboFly’dan önce bir başka prototipi olan ve adına RoboBee denilen bir başka teknolojik uçan böceği daha bulunuyordu. Ancak bu böcek bir tel ileyüzeye bağlı olmak zorundaydı. Sahip olduğu elektronik tasarımdan dolayı çok ağırdı ve ufak kanatları bu böceği taşıyacak kadar güçlü tasarlanmamıştı.

Robot böcekler sadece bir kürdan kadar hafif olacak!

RoboFly için yapılan geliştirme çabalarında önemli yol kat edildi. Sadece bir kürdan ağırlığında olan bu yeni böceğin şarjı için güneş enerjisindenfaydalanılıyor. RoboFly, güneş enerjisi sistemlerinde çatılarda kullanılan fotovoltaik hücre ile kendi kendine şarj olabiliyor. Böcek üzerindeki küçük bir devre bu güneş enerjisini elektriğe dönüştürüpgüçlendiriyor ve kanatlarını çırpmasına yardımcı oluyor.

RoboFly şu an için önemli bir mesafe kat etse de sadece iniş ve kalkış işlemlerinigerçekleştirebiliyor. Ekip için sıradaki hedef RoboFly’ın uzaktan bir başkası tarafından kontrol edilerek sürülebilmesi.

Kaynak:Shiftdelete.net