Birbirinden güzel koyları ve tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kültürel alt yapısı ile Antalya, tam bir turizm cenneti. Antik kentler, müzeler, şelaleler ve masmavi koyları ile Antalya’da gezilip görülmeye değer yerler bir hayli fazla.

ANTALYA’DA DENİZ KEYFİ

Antalya denilince eminim herkesin aklına ilk önce deniz gelir. Her mevsiminde başka güzeldir Antalya’nın denizi… Bu tatilde de denize gitmek yapılacak şeylerin en başında gelir.

Kendinize ait bir araca bile ihtiyaç duymadan, otobüsleri kullanarak gidebileceğiniz en yakın plaj birinci etabı tamamlanan dünyaca ünlü Konyaaltı plajıdır. Giriş ücreti yoktur ve ailenizle çok masraf yapmadan günübirlik tatiliniz için güzel bir öneridir. Bir diğer alternatif ise ince kumuyla ünlü, insanların çoğu zaman şifa bulmak için gittiği Lara plajıdırLara plajının Konyaaltı plajından farkı, piknik alanlarının da olmasıdır.

ANTALYA’DA GÖRÜLECEK GEZİLECEK YERLER

Antalya’nın doğa harikaları arasında yer alan Düşen Şelalesi ve Kurşunlu şelalesine giderek tam sıcakların olduğu bu dönemde şelaleleri gezerek serinleyebilirsiniz. Ayrıca yıllardır Antalya”da yaşayıpta meşhur mağaralarımızı görmediyseniz, fırsat bu fırsat Alanya’daki Damlataş, Alanya şehir merkezi kale arkasında bulunmaktadır. Karbondioksit gazı, yüksek ölçüde nem, düşük ısı ve radyoaktif havasıyla astım hastaları için son derece yararlıdır. Bu nedenle astım hastaları mağaranın en yoğun ziyaretçi gruplarını oluştururlar. Dim (Gavurini) Mağarası Alanya’da Kuzkaya köyü mevkiindedir. Alanya'nın doğusunda Cebireis dağının (1691 m.) batı yamacında bulunur. Karain Mağarası, Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde bulunur. İnsanlık tarihinin başlangıcındaki süreç içinde mağara, alt Yontmataştan başlayarak, orta ve üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Protohistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasındadır. Görmenizi tavsiye ederiz.

Bu arada Antalya Merkeze en yakın görülmeye değer antik kent PERGE’dir. Bu yıl Antalya Valiliği tarafından Perge yılı ilan edildi. Toprak altındaki Perge Sütunları tek tek gün yüzüne çıkarılıp eski yerlerine dikiliyor harika bir antik kent mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Aksu merkez’e 5 dakika mesafede bir yer.

ANTALYA’DA YÜRÜYÜŞ YAPILACAK PARKLAR

Antalya’nın eşsiz manzarası eşliğinde yürüyüş yapmak isteyenler, Fener’den başlayıp Düden Şelalesi’nde son bulan alanlarda yürüyüş yapabilirler. Bir diğer yer ise Cam Piramit.  Yine dünyaca ünlü Konyaaltı sahil manzarası eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz. Hatta küçük çaplı bir piknik alanı da mevcuttur. Adı Hasan Subaşı Parkı olarak da bilinen bu mekan şehir merkezinin en geniş doğa ile iç içe olan bir parkdır. İçerisinde gözleme yiyebileceğiniz ve çay içebileceğiniz mekanlar da mevcuttur. Daha sonra Antalya’nın Merkezine Cumhuriyet Meydanına doğru yürüyüş yaparak veya nostaljik tramvayı kullanarak hem deniz hem de cadde manzarası eşlinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Cumhuriyet meydanına geldiğinizde Antalya’nın simgesi Yivli Minare ve Antalya Kaleiçi’ni arkanıza alıp bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayınız.

BAYRAM’DA ÇOCUKLARA ÖZEL TAVSİYELER

Antalya’da çocukların eğlenmesi ve hoşça vakit geçirmesi için imkanlar çok fazla olmasa da çocuklu ailelerimiz için bazı ipuçları vermek istiyoruz. Örneğin Antalya Konyaaltı 5M Migros karşısında yer alan Aktur Lunapark içinde her türlü eğlencelik mekanik oyun parkları barındırıyor. Antalya Aquarium ise çocuklarınız ile birlikte gezebileceğiniz harika bir mekan. Dev akvaryumlar ve çeşit çeşit balıklar, çocukların ilgisini çekecek oyun türleri mevcut. Ayrıca Kepez Macera Ormanı’nı doğa ile iç içe harika gezebilir, ailenizle farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde hizmete açılan Liman mevkiinden tünektepeye uzanan teleferik zevkini mutlaka yaşamanızı tavsiye diyoruz.

 

Kaleiçi

Antalya’nın tarihi sokaklarında dolanmak çok keyifli. Bu gezi sırasında birçok kültürel varlığı da gezme imkânı bulacaksınız. Bunlardan en önemlileri olan Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar), bir Selçuklu yapısı olan Yivli Minare ve Eski Liman’ı görmeden geçmemeye dikkat edin.

Antalya Müzesi

Antalya ve çevresinin zengin arkeolojik buluntularının sergilendiği müze 1972 yılında bugünkü binasına taşındıktan sonra Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü kazanmış. 13 adet sergi salonu ve bahçe sergisinden oluşan yapı görülmeye değer.

Düden Şelalesi

Düdenbaşı denilen noktada yeryüzüne çıkan Düden Çayı iki kola ayrılır. Bir kolu Aşağı Düden (Karpuzkaldıran Şelalesi), diğeri ise Yukarı Düden Şelalesi'dir. Bu iki koldan çay, şelale oluşturarak Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden Şelalesi, Lara yakınlarında falezlerden denize dökülürken, Yukarı Düden Şelalesi'nin (İskender Şelalesi) bulunduğu alan piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Antalya’nın dışına çıkma imkânınız varsa…

Karain Mağarası

Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası’nda, Alt Paleolitik dönemden başlayan ve geç Roma dönemine kadar süren yerleşim izlerine rastlanmıştır. Türkiye’nin önemli arkeolojik alanlarından biridir.

Perge Antik Kenti

Önemli ticaret yollarının üzerinde bulunduğu için çok gelişmiş bir Antik dönem kenti olan Perge, kimi azizlerin uğrak yeri olduğu için Hristiyanlık açısından da önemlidir. Bu etkileyici kentin özellikle Sütunlu Caddesi üzerinde bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

Termessos

Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Termessos 4000 kişilik tiyatrosuyla tanınır. Milli Parklar kapsamına alınmış kent, tapınakları, agorası ve etkileyici tiyatrosuyla gezilmesi gereken yerler arasında.

Çıralı-Olimpos

Küçük bir sahil beldesi olan Çıralı, pansiyon olarak kullanılan ağaç evleriyle ünlüdür. Çıralı’nın güneyinde bulunan Olympos harabeleri birçok mite konu olmuş önemli bir antik alan. Kuzeyindeki Chimera (Yanartaş) ise yine mitolojik bir bölge, bu kayalıklar altından sızan metan gazı sayesinde taşların arasında hiç sönmeden yanan ateşler var.

Phaselis

Hem karadan hem de denizden ulaşmanın mümkün olduğu bu antik kent Doğu Likya’nın en önemli liman kenti olarak biliniyor. Üç iskelesi de bu bilgiyi doğrular nitelikte. Kalıntılar bile kentin yaşantısında ticaretin önemini gözler önüne seriyor.

Demre (Myra)

Demre, Likya uygarlığının 6 büyük şehrinden biridir. İlk kez M.Ö. 5. yüzyılda yerleşim merkezi haline gelen Demre, önceleri deniz kıyısındayken, Demre çayının getirdiği alüvyonlar sonucunda denizden uzakta kalmıştır. Şehir M.S. 9. yüzyıldaki Arap istilaları sonrasında terk edilmiş olan bölgenin, günümüzde tiyatro ve kaya mezarları gezilebiliyor, kazılar ise halen devam etmekte.

St. Nicholas Kilisesi

Noel Baba Kilisesi olarak da bilinen yapı, Demre’nin simgesi. Aziz Nikola, yardımseverliğiyle bilinen bir din adamıdır. Ölümünden sonra Demre’ye gömülen azizin mezarının yanına inşa edilen kilise, günümüzde özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Kekova

Kaş ve Demre arasında bulunan batık antik kente Üç Ağız’dan kiralanan teknelerle ulaşmak mümkün. Kalıntıların bulunduğu yerlerde yüzmek yasak, ancak kalıntı bulunmayan alanlarda yüzülebiliyor.

Aspendos

Bu antik kent M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş Roma tiyatrosuyla tanınıyor. Anadolu’nun en iyi korunmuş tiyatrosu olan bu yapı gerçekten çok ihtişamlı. Her yıl düzenlenen Opera ve Bale Festivali eserlerini burada izleme şansınız da var. Yıldızlar altındaki bu seyir bir ayrıcalık.

Side

Antalya’nın beldesi Side, Roma döneminden önemli kalıntılar barındırıyor. Tiyatro ve Apollon Tapınağı da bunlar arasında en önemlilerinden.

Side Müzesi

M.S 5-6.yüzyıldan kalma Antik Agora Hamamı 1960-1961 yıllarında restore edilerek müze haline getirilmiş. Müzede ağırlıklı olarak Side antik kentinde yapılan kazılarda çıkarılan buluntular sergileniyor.

Manavgat Şelalesi

Manavgat ilçesi yakınlarında bulunan bir alanda Manavgat Nehri’nin 4-5m’lik falezlerden aşağı düşmesiyle şelale oluşuyor. Çok yüksekten düşmediği halde yüksek debisi sayesinde enfes bir manzara oluşturuyor. Görmenizi tavsiye ederiz.

Alanya Kalesi ve Kızılkule

Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulan Alanya Kalesi, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. 83 kulesi ve 140 burcu bulunan kale Alanya’nın en görkemli yapısı. Bu yapı Alanya’nın ve kalesinin simgesi haline gelmiş Kızılkule’yle daha da belirgindir. Kızılkule’nin içi ise etnografya müzesi olarak değerlendirilmekte.

Alanya Müzesi

Arkeoloji ve etnografya bölümlerinden oluşan müze 1967 yılında Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserlerle açılmıştır. Günümüze genişleyerek ve zenginleşerek gelmiştir.

ANTALYA’DA KAHVALTI EDİLEBİLECEK MEKANLAR

Bayramda sadece bütün gün yemek yemeden gezilmez öyle değil mi? Bunun içinde size Antalya’da gidebileceğiniz kahvaltı mekanlarıyla dolu Çakırlar bölgesini tavsiye ediyoruz. Çakırlar bölgesinde, ailenizle ve misafirlerinizle gidebileceğiniz en güzel köy pazarı ve köy kahvaltı mekanlarını üstelik protakal bahçeleri arasında sıra sıra bulabilirsiniz. Çakırlar Köyü sakinlerini kendi yetiştirdikleri ürünler ile size güzel bir kahvaltı deneyimi sunuyor üstelik organik ürünlerle. Çakırlar’a gidenler kahvaltı etmekle kalmayıp Çakırlar bölgesinde köylülerin kurduğu pazardan evinize; köy usulü yapılan salça, reçel, turşu ve domates, biber, patlıcan gibi taze taze tarla ürünlerini bulabilirsiniz.

ÇAKIRLARA NASIL GİDİLİR

Çakırlara Köyüne Antalya Merkezden 521 Ve Tk51 No’lu otobüsler ile ulaşılabilir. Biraz daha yukarı doğru ilerlerseniz Geyikbayırı ve Feslikan yaylasına ulaşırsınız.

ANTALYA’DA YEMEK YENEBİLECEK YERLER

Deniz ürünleri et ve çok özel lezzetleri tatmak için meşhur 7 Mehmet Restaurant’ı tavsiye ediyoruz. Antalya’da restoran denince akla gelen yılların lezzet ustası 7 Mehmet Restaurant, enfes deniz ve et ürünlerini bulabileceğiniz özel bir mekandır. Bir diğer balık restoranı, Antalya'da gündüzü ayrı gecesi ayrı deniz manzarası eşliğinde, deniz havasını alarak balık yemek için en güzel adres Lara Balık Evidir. Balık yemek isteyenler için Antalya’da alternatif mekanlar oldukça fazladır ancak, Antalya Balık ve Arma Balık evine güvenebilirsiniz.

Ben balık yemek istemiyorum, et türü tercihim diyenlere de aslında seçenek oldukça fazla. Sultanyar Kebap evinde hiç lahmacun yediniz mi? Kebap ve Lahmacun burada yenilir. Antalya usulu piyaz ve köfte ise Şişçi Ramazan’ın Yerinde yenir diyoruz. Ev yemekleri yemek istiyorum diyorsanız eğer Hazarbey mutfağını tavsiye ediyoruz. Yok ben Karadeniz mutfağı tercih ediyorum diyorsanız Lara’da Ayder restoranı tavsiye ederiz.