Muratpaşa Belediyesi’nin yazın dünyasının en canlı alanlarından öykü dalında artık gelenekselleşen ‘En İyi Öykü’ ödüllerinin de verildiği 2’nci Antalya Edebiyat Günleri başladı. 25 Mart Cumartesi gecesi sanat yaşamında 50’nci yılı geri bırakan Zülfü Livaneli’ye ‘Onur Ödülü’nün sunulacağı geceyle sona erecek Edebiyat Günleri’nin ilk gününde ‘şiir’ vardı.

Şiir matinesi
Antalya Edebiyat Günleri, Antalya Sanatçılar Derneği’nde (ANSAN), Şükrü Erbaş, Ahmet Telli, Ferruh Tunç’un gerçekleştirdiği ‘Şiir Matinesi’yle başladı. Etkinlikte şairler kendi şiirlerini seslendirirken ilginin son derece yoğun olduğu programı aynı zamanda Öykü Ödülleri’nin Seçici Kurul’unda yer alan yazar Feyza Hepçilingirler ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de takip etti.

Sergi açılışı
Edebiyat Günleri’nde ilk gün Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın katılımıyla Ahmet Telli şiirlerinin sanatın resim, heykel gibi farklı formlarında yeniden yorumlandığı "Renkler, İmgeler, Sözcükler: Ahmet Telli" sergisinin açılışıyla devam etti. Başkan Uysal, serginin açılışının Ahmet Telli’yle birlikte yaptı ve ardından sergiyi gezdi. Muratpaşa Belediye Fuayesi’nde açılışı yapılan sergi Antalya Edebiyat Günleri boyunca ücretsiz gezilebilecek.

‘Şiir tarafımı sev’
Antalya Edebiyat Günleri’nde ilk gün “Sen benim şiir tarafımı sev” başlığıyla düzenlenen ‘Edebiyat Gecesi’yle sona erdi. Belediye Kültür Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Turgut Uyar’ın ‘Denge’sinden Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Sessiz Gemisi’ne, Kemal Burkay’ın ‘Gülümse’sinden Nazım Hikmet’in ‘Seni Düşünmek Güzel Şey’ ve Murathan Mungan’ın ‘Maskeli Balo’suna 12 bestelenmiş şiir, piyano, keman, çello, gitar, bağlama ve perküsyondan oluşan orkestra tarafından yorumlandı. Orkestraya, vokallerde İlke Türkdoğan ve Görkem Aydanarığ, danslarıyla Berkalp Üler ve Cansel Büşra Kuşçu eşlik etti.

Yeni öykücüler
Gecenin özel davetlileri arasında Başkan Uysal’ın Kasım ayının son günlerinde biraya gelip Dostoyevski'nin ‘Suç ve Ceza’, Kemal Tahir'in ‘Esir Şehrin İnsanları’ romanlarından karakter ve dönem çözümlemelerini birlikte yaptığı Sınav Koleji öğrencileri vardı. Buluşmada öğrencilerden öyküler yazıp kendisine göndermelerini de isteyen Başkan Uysal, Sınav Koleji’nin yeni öykücülerini gecede sahneye çağırıp, kendilerine, şair Ahmet Telli ile küçük hediyeler verdi.

Ahmet Telli’nin sesinden
Antalya Edebiyat Günleri’nin ilk gecesinde Ahmet Telli, “Yumuyorum gözlerimi gözkapaklarımın içindesin /Sonsuz bir uykuya dalıyorum sonra ve sen” şeklinde unutulmaz dizelere sahip ‘Çocuksun sen’ şiirin de seslendirdi.