Bilindiği üzere, Başkan Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda ceza infaz yasası hakkında müjde verilmiş, ilgili düzenlemenin Meclis'te görüşüleceği duyurulmuştu. Bu doğrultuda, af bekleyen yüz binlerce mahkûm ile aileleri de konuya yönelik araştırmalarını bir hayli yoğunlaştırdı. Tam bu noktada, '2019 Af yasası ve ceza indirimi Meclis'te ne zaman görüşülecek?' sorusu yanıtı en çok merak edilenler arasında öne çıkıyor. Yeni af yasası kapsamında, ceza infaz sürelerinin düşmesi planlanırken FETÖ'den terör suçlarına kadar ise bir indirim yapılması öngörülmüyor. Peki, af yasası çıktı mı ve kimleri kapsayacak? İşte, ceza indirimi hakkında öne çıkan son dakika gelişmeleri...

Af yasası son dakika gelişmeleri, konunun doğrudan ilgilendirdiği yüz binlerce mahkum ve yakınlarının öncelikli araştırmaları arasında öne çıkıyor. MHP'nin öne sürdüğü, daha sonra ise Başkan Erdoğan'ın da açıklamalarda bulunduğu ceza infaz yasa teklifi hakkında Adalet Bakanlığı'nın çalışmaları devam ediyor. Erdoğan'ın açıklaması bireyleri heyecanlandırırken '2019 Yeni af yasası Meclis'te görüşüldü mü ve ne zaman çıkacak?' sorusu da bir hayli sorgulanıyor.

YENİ AF YASASI NASIL OLACAK VE KİMLERİ KAPSAYACAK? CEZA İNFAZ İNDİRİMİ YASA TEKLİFİ SON DURUM!

Bilindiği üzere, getirilecek düzenleme ile infaz sürelerinin düşürülmesinden kadın ve çocuk cinayetlerine kadar birçok değişiklik yapılacak. Öte yandan, FETÖ'den terör suçlarına kadar indirim yapılması öngörülmüyor. Haberimizin ilerleyen sayfalarından, af yasası kapsamında son dakika gelişmelerine ulaşabilir, merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

BAŞKAN ERDOĞAN VE İÇİŞLERİ BAKANI NELER DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında  ile ilgili açıklamalarda bulundu. Af meselesiyle ilgili Adalet Bakanlığıyla beraber çalıştıklarını anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Adalet Bakanlığının daha kapsamlı bir çalışması söz konusu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın indirim konusunda açık talimatı var. Ona ait bir noktaya geldi. Zannediyorum yakın bir dönem içerisinde böyle bir ceza indirimle karşı karşıya kalınacak. Biraz çalışıldı. Son 1-2 haftada da tekrar bir değerlendirmeler yapıldı. Ancak Adalet Bakanlığı bu konuda hakikaten dört başı mamur, bizim de içinde olduğumuz bir çalışma gerçekleştiriyor. Patronajı Adalet Bakanlığında. İnanıyorum ki yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır."

"ADALET BAKANLIĞI'MIZ BU ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce Af yasası ile ilgili soru üzerine "Adalet Bakanlığı'mız bu çalışmaları yürütüyor, netleştiği zaman zaten bunu kamuoyuyla paylaşacağız" demişti.

BİR AÇIKLAMA DA NUMAN KURTULMUŞ'TAN GELDİ

"Bu da tabi çok büyük beklentilerin olduğu bir reform paketi. Çok çalışıldı, aylardır üzerinde çalışılıyor. Nerelerde ihtiyaç olduğu, toplumsal talep olduğu, bunlarda biliniyor. Yargı sisteminin daha iyi daha tarafsız daha güçlü işleyişi için hangi adımların atılması lazım, bunlar da biliniyor. Adalet Bakanlığı çalıştı. Parti içerisindeki ilgili arkadaşlarımız da buna destek verdi.

Hazırlıklar tamam, bir de her şeyi belki alelacele yapmanın da çok doğru olmadığının düşünüyorum özellikle böyle önemli bir konuda.

Çok kuvvetle muhtemel ki bu döneme yetişmeyebilir. Bir dahaki dönem, açılır açılmaz ele alınacak ilk konulardan birisi olur." dedi.

AF YASASI ÇIKTI MI?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM)tatile girmesi nedeniyle af yasası ve birçok düzenlemeye ilişkin görüşmelere ara verildi. Meclis'in yeniden mesaiye başlamasıyla birlikte gündeme alınacak ilk konular arasında ceza infaz düzenlemesinin olması bekleniyor.

İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK: Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.

CEZAEVİNDEN ÇIKABİLECEKLER: Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50'sini çekenler cezaevinden çıkacak.

TERÖRE YOK: Terör suçları için ise ayrı bir infaz oranı uygulanıyor. Ancak yapılan hazırlıkta terör suçlarına ilişkin herhangi bir indirim yapılması öngörülmüyor

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ: Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor.