Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafinerisi"nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde İzmir'in Aliağa ilçesinde gerçekleştirildi. Programın açılışında Erdoğan'ın yanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TBBM Meclis Başkanı Binali Yıldırım da bulunuyor.

CARİ AÇIĞI 1,5 MİLYAR DOLAR AZALTACAK

6,3 milyar dolarlık dev yatırımın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. Türkiye'nin yeni yıldızı STAR Rafineri Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayıp cari açığı 1,5 milyar dolar azaltacak. STAR, Türkiye'nin ilk stratejik teşvik belgesini alan yatırım olma özelliğini taşıyor.

10 MİLYON TON HAM PETROL İŞLEME KAPASİTESİNE SAHİP

Türkiye'de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan ve Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayacak olan STAR Rafineri, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip.

TÖRENE ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR KATILIYOR

Star Rafinerisi'nin Aliağa'daki açılış törenine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan hükümetinin üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çeşitli enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar katılıyor.

TÜRKİYE'DE İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor. Rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor.

"SPEKÜLATİF DALGALANMALARI GERİDE BIRAKTIK"

Rafinerin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bu proje dünyanın içinden geçtiği belirsizliği de aslında en güzel çözüm formülünü sunuyor. Son dönemde ekonomide yaşadığımız spekülatif dalgalanmaları geride bıraktık. Biz bu fotoğrafı kardeşliği, bu birlik ve beraberliği Türkiye ve Azerbaycan olarak hep birlikte koruyacağız.Ortaya koyduğumuz hedeflere kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Ve korumakla kalmayıp, en güçlü ve güzel bir şekilde yarınlara taşıyacağız." dedi.

"DÜNYADA EN POZİTİF PERFORMANS SERGİLEYEN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYORUZ"

Bakan Albayrak, "Hayata geçirdiğimiz aksiyon planları ile sadece son 1 ayı aşkın sürede makroekonomik göstergelerde dünyada en pozitif performansı sergileyen ülkelerin başında geliyoruz." açıklamasında bulundu.

Bakan Albayrak konuşmasını, "Bu kıymetli eser için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diyerek sonlandırdı.

 

"BU PROJE İLE İFTİHAR EDİYORUZ"

Rafinerinin yapımında 3 bin mühendis ve 19 bin 500 işçinin çalıştığını vurgulayan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Bugün kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliği ile vücuda getirdiği bir eserin açılışını yapıyoruz.Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini ebediyete taşıyacak bu projelerimizle iftihar ediyoruz. Buna benzer büyük ve stratejik olan bu projeler Azerbaycan Türkiye kardeşliğini pekiştirmiyor. Aynı zamanda Kafkasların, Orta Asya'nın ve Avrupa'nın enerji teminine katkı sağlıyor." dedi.

"PETROL ÜRÜNLERİNDE DIŞA BAĞIMLIĞIN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Star Rafinerisi ile Azerbaycan'la kardeşlik ilişkilerimizin stratejik boyutunu daha da güçlendirmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye ile Azerbaycan'ın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz her proje, ülkelerimizin bölgesel güç olma vasfını tahkim etmektedir. Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor."

Ayrıntılar geliyor...