Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen 54. Kütüphaneler Haftası açılış programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Kurtulmuş, yoğun bir şekilde kitap okuyan gençlerin kullandığı Türkçe’nin fevkalade güzel olduğunu belirterek, kitabın sadece insanların iç dünyasını, ufkunu geliştirmekle kalmadığını, aynı zamanda kullanılan lisanın da daha güzel, etkili bir şekilde kullanılmasına vesile olduğunu anlattı.

"BİLMEK, 3 ŞEYİ BİLMEKLE KAİMDİR"
Kurtulmuş, “Okumak ve bilmek birbirinin kardeşi aralarında perde olan birisinden diğerine rahatlıkla geçebildiğimiz iki bitişik alandır. Hayatımızı anlamlandıran iki önemli alandır. Okumak bizatihi hayatı okumak, kainatı okumak, kainattaki var olanı en iyi şekilde anlamak için yaptığımız soylu bir eylemdir. Kitap okumaksa bunun sadece bir parçasıdır. İnsanı hayatı okumaya, hayatı anlamlandırmaya kainatı okumaya, yaradılışı anlamaya kitaplar vasıtasıyla başlar. İnsanoğlunun var oluşunun en önemli sebeplerinden birisi olan bize hayat rehberi olarak indirilmiş olan kitabı en güzel şekilde anlamak için okuyoruz. Okumayı ve bilmeyi soylu bir eylem olarak görmek ve hayatımızın merkezine koymak durumundayız” diye konuştu.
“Okumak bilmenin kolaylaştırıcı bir unsurudur” ifadesini kullanan Bakan Kurtulmuş, “Bilmek de 3 şeyi bilmekle kaimdir. Bunlardan birincisi dünyaya ve kainata ilişkin ne varsa bunların hepsini bilmek bilmek başlığı altında toparlayabileceğimiz şeydir. İkincisi insanın Rabbini bilmesi yaratıcısını bilmesidir. Üçüncü bilmek ise insanın kendini bilmesidir. Bütün okumalarımız bu üç bilginin altyapısını bize hazırlayan önemli soylu eylemlerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin her yerinde kitaplara kütüphanelere özel önem verdiklerini bildiren Kurtulmuş, İzmir Halk Kütüphanesinin yeni kütüphane binasını en yakın zamanda tamamlayacaklarını ifade etti.

“HER BİR KÜTÜPHANENİN 24 SAAT AÇIK HALE GELMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Aşağı yukarı bin 150 civarında kütüphane olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Bunların bir kısmı büyük bir kısmı daha küçük kütüphaneler. Kütüphanelerimizi bundan sonra yaşayan mekanlar haline dönüştürmek zorundayız. İstiyoruz ki gençlerimiz 24 saatini kütüphanede geçirebilecek durumda olsunlar. Bunun ilk örneğini Beyazıt Kütüphanesinde verdik. 24 saat Beyazıt Kütüphanesi açık. Kütüphanelerde gençlerimiz bulunsunlar. Hatta acıktıklarında dışarı çıkma ihtiyacı olmadan çay, simit, poğaça onları da yiyerek okumalarına devam etsinler. Kütüphane hayatın bir parçası haline gelsin. Kütüphaneleri daha canlı hale, yaşayan kütüphaneler haline getirmek en kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz somut bir hedeftir. Şu anda 71 il halk kütüphanemiz aşağı yukarı gece 11-12’lere kadar açık vaziyette. Her birisinin 24 saat açık hale gelmesi için çalışacağız. Özellikle kütüphaneci arkadaşlarımızda bu konuda biraz fazla fedakarlık yapacaklar.”
Kurtulmuş, önümüzdeki yıllarda gezici kütüphane imkanlarını da daha fazla arttıracaklarını bildirdi.
Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi (TEDA) ile Türkiye’nin eserlerin yazılması konusunda çok ciddi destekler verdiklerini aktaran Kurtulmuş, “Çok sayıda Türkçe eserin yabancı dillere tercüme edilmesi ve tanıtılması zeminini hazırlıyoruz. Çeviri atölyeleri ve 14 farklı dilde eserin karşılıklı Türkçe ve karşılıklı bu dillere çevirisinin yapılması için gayret sarf ediyoruz. GENÇDES Projesi üzerinden ilk eserini veren gençlerimize ciddi şekilde destekler yardımlar veriyoruz. Dünyanın her yerindeki kitapçılık fuarlarına Türkiye olarak katılıyoruz. Ciddi bir şekilde buralarda Türk kitaplarının tanıtılmasına gayret sarf ediyoruz” açıklamasında bulundu.

"DÜNYADAKİ KİTAP PİYASASINDA TÜRKİYE 11’İNCİ SIRADA"
Bakan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şöyle yanlış bir anlaşılma var. Türkiye’de kitap az okunuyor. Türkiye kitap okunması ve kitap basılması bakımından önemli bir ülke değildir gibi anlayış var. Dünyadaki kitap piyasasında Türkiye 11’inci sırada. Yeter mi yetmez. Geçen sene ki Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) sıralamasında Türkiye aşağı yukarı 60 bin üzerinde kitabını tescillemiştir. Bu önemli bir husustur. Bunların hiçbiri yeterli değil ama çok da üzüleceğimiz bir tablo değildir. 2023 hedefleri arasında Türkiye’nin ilk 5-6 sıra içerisinde yer almasını sağlamak bizlerin vazifesi olmalıdır. Bunun için yayıncılık hayatını destekleyeceğiz. Türkiye’nin Türk eserlerinin yabancı dillere çevrilmesini ve bunların dünyanın başka ülkelerinde okurların eline ulaşmasını sağlayacak her türlü çalışmayı yerine getireceğiz. Kütüphanelerimizin imkanlarını arttıracağız. Kütüphanelerimizde aşağı yukarı 6 bine yakın bilgisayar üzerinden vatandaşlarımızın gençlerimizin ücretsiz internet erişimi vasıtasıyla kitap dünyasıyla, yazım hayatıyla yakın bir ilişki kurmasını da temin ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki medeniyetin beşiği okumaktır, hayal etmektir.”
“Bizim gibi büyük medeniyetlere beşiklik yapmakta olan bir ülkenin iddiası sadece ekonomiye ve teknolojideki gücüyle kaim değildir” diyen Kurtulmuş, “Bizim gibi bir ülkenin iddiası kültürde, sanatta edebiyatta bilimde ve bilim üretme kabiliyetindeki gücümüzle ölçülebilecek bir iddiadır. Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı kadar kültürel bağımsızlığı da fevkalade önemlidir. Milli kültürel bağımsızlığı olmayan Türkiye’nin teknolojide de, ekonomide de bağımsız olması mümkün değildir. Kültür alanında kendimize özgü kuvvetli yeri iddialı yeri yeniden kazanacağız. Milli kültürel bağımsızlığımızı kazanma yolunda tabiri caizse her bir kütüphanemizin bir ileri karakol gibi vazife gördüğünü paylaşmak isterim. kütüphanelerimiz ne kadar güçlüyse bizim milli kültürel bağımsızlık konusundaki iddiamızda o kadar güçlü olur” ifadelerini kullandı.

EMİNE ZEHRA SONKAYA’DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A MEKTUP
Program "Sıra dışı Okurlar 8" isimli belgeselin gösterimi de yapıldı. Kurtulmuş konuşmasının ardından belgesel de yer alan sıra dışı okurlar Mehmet Kaçan, Eşe Akduman, Memet Oktay, Emine Zehra Sonkaya’ya ödüllerini takdim etti.
Sıra dışı okurlardan Mardinli 11 yaşındaki Emine Zehra Sonkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hiç görmediğini belirterek, Bakan Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektubu ona ulaştırmasını istedi.
Emine Zehra Sonkaya Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdığını ve onu çok görmek istediğini belirterek, 15 Temmuz şehidinin yakını olan okul güvenlikçilerinin işten çıkarılacağını ve onun işten çıkarılmamasını istediğini kaydetti. Sonkaya, "Günde 3 tane kitap bitiriyorum. Resimsiz kitaplara yöneliyorum. Orada yaşanan olayları zihnimde canlandırıyorum. Birkaç arkadaşım kütüphaneye gitmiyordu onlara kitabı sevdirmeye çalıştım. Onlarda okudu ve çok hoşlarına gitti. Artık onlarda kütüphaneye gidiyor. Kütüphaneci olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Baba Fahrettin Sonkaya ise kitapçı, kırtasiyeci olduğunu kaydederek, "23 yıldır bu işi yapıyorum. Kitap okumak hayatın odak noktası. Nasıl ki insan midesini yemekle içmekle besliyorsa aklını da okumakla beslemesi lazım. Tüm Türkiye böyle okusun istiyorum. Okumadan hayattan tat almak mümkün değil" dedi.
(Pelin Üzek Kılıç - Burak Altun/İHA)