"Türkiye'de yurt içinde, yurt dışında ve gümrüklerde açılmamış, sisteme girilmemiş hiçbir sandık sonucu yoktur. Yurt içi ve yurt dışı sonuçları yüzde yüz olarak sisteme işledik ve tüm siyasi partilerle paylaştık." YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamasına göre yurt içi yurt dışı tüm oylar sisteme girildi.

Seçmen yüzde 59 oranında "Erdoğan" dedi

Seçmen yurt dışında 60 ülkede, 123 temsilcilikte ve gümrük kapılarında oy kullandı. Yurt dışı seçmen yüzde 59,38 oranında Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyerek, Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin aldığı oy oranı ise yüzde 25,79 oldu.

Katılım oranı yüzde 50 ile rekor kırdı

Resmi olmayan sonuçlara göre yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 44 bin 837 seçmenin yaklaşık bir buçuk milyonu sandıklara giderek oy kulandı. Ve yurt dışında seçime katılım oranı rekor kırarak yüzde 50,13'e ulaştı. Veriler özellikle Avrupa'da bulunan yurt dışı seçmenin tercihini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yana yaptığını, Kuzey Amerika ülkeleri ABD ve Kanada'daki seçmenin ise CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi tercih ettiğini gösterdi. Türkiye gümrük kapılarında oy kullanan yaklaşık 160 bin seçmenin ise yüzde 52,4 oranıyla Erdoğan'ı desteklediği görüldü.

En fazla Türk nüfusun bulunduğu ülke olan Almanya'da seçmenin yüzde 45,74'ü sandığa giderken, oy tercihlerinin yüzde 64,78'si Erdoğan'dan yana oldu. Almanya'nın ardından en fazla Türk nüfusuna sahip Fransa'da da benzer bir sonuç ortaya çıktı. Fransa'daki Türk seçmenin yüzde 47,31'i oy kullanarak tercihini yüzde 63,68 ile Erdoğan için kullandı. Türk nüfusu açısından üçüncü sırada yer alan Hollanda'da seçmenin yüzde 73,03'ü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy verdi.

CHP ikinci, HDP üçüncü parti oldu

Yurt dışı seçmenin milletvekili genel seçiminde de birinci tercihi AK Parti oldu. Yüzde 51,00 oranıyla en çok oyu AK Parti aldı. Yurt dışında tercih edilen ikinci parti önceki seçimlere bakıldığında HDP oluyordu. 24 Haziran seçiminde ikinci sıradaki parti bu kez değişti ve CHP oldu. CHP yüzde 17,65 oranında oy topladı. HDP ise yüzde 17,31 ile CHP'yi takip etti. Yurt dışında MHP ise oyların yüzde 8,89'unu, İYİ Parti de yüzde 4,03'ünü alabildi.